x

Neke činjenice o dobijanju drugog djeteta!

Sigurno se i drugoj bebi neizmjerno radujete, ali u glavi vam se motaju svakakva razmišljanja. Tipično je za mame tj. za žene da se brinu, iako već imaju iskustva. Onda tu nastupaju i razni komentari prijateljica ili rodbine i nastaje panika. Ali, ne brinite, evo nekih činjenica koje će vam pomoći da se opustite, a koje vam možda niko neće reći (možda i iz ljubomore):

Druga beba neće imati isti tretman

Kada je u kući samo jedna beba, prilično je lako održavati relativno normalnu atmosferu u kući, i organizovati vrijeme po njenim obrocima, spavanju itd. Ali, kada dođe i drugo dijete, raspored postaje nemoguć za poštovanje. Radosna vijest je da će i vaše drugo dijete vjerovatno biti veća spavalica i zahtijevaće manje pažnje.

 

Osjećaćete se još povezanije sa porodicom

Dok je prelazak iz veze u porodicu sa prvim djetetom nekako čudan i možda vam je bilo potrebno da se štipate, sa drugim djetetom ćete se još više vezati za vaše malo gnijezdo. I bićete neizmjerno srećni zbog toga.

 

Pitaćete se kako ste ranije bili u tolikoj gužvi

Svaka beba podrazumijeva dosta posla. Uz prvu bebu ste nekako uspjeli da, poslije dužeg vremena, savladate osnovne zadatke i opet jedva imali vremena da uradite i nešto što nije vezano za samu bebu. Ali sada, sa drugim djetetom, kada morate da vodite računa i o prvom, slatko ćete se smijati svojoj zauzetosti i gužvi od ranije.

 

Brinućete se kako da prvo dijete uključite u priču

Za mnoge mame prva noć bez najstarijeg djeteta je ona kada odu u porodilište da se porode po drugi put. Nadamo se da to nije slučaj kod vas, ali bez obzira, mučiće vas kako će prvo dijete podneti dolazak bate ili seke. Trudićete se da ga uključite u presvlačenje, kupanje, šetkanje itd. Ako ima ljubomore, potrudite se da vaše dijete čuje kako kažete bebi:“Ne mogu sada te uzmem, igram se sa batom/sekom“. Osjetiće se kao da je najvažnije, a to je ono što dijete smiruje.

 

Neće vam toliko biti važno da savladate sve razvojne tačke što prije

Možda vam je poznato da su roditelji sa prvom djecom malo takmičarski nastrojeni. Beba sve može odmah, svaki novi pokret se slavi i čude se ako tuđa beba još ne može nešto. Ali, kada to jednom prođete znate da se svako dijete razvija u svom ritmu i da razlike postoje. A i znate da je sa djecom mnogo lakše prije nego što prohodaju i nećete žuriti.

 

Bićete manje ažurni u vođenju bilješki

Prvi put ste hvatali i bilježili svaki momenat – kamerom, aparatom ili ste pisali u dnevnik. Zabilježeni su prvi osmijeh, prva kašica, prvi korak itd. Nije da sada niste srećni zbog svih uspjeha djeteta ali jednostavno imate preča posla. Sjetite se, ipak, da ponekad i za drugo dijete nešto pribilježite kako bi ono imalo uspomenu kasnije.

 

Vaš društveni život će biti gori nego ikada, ali ne zauvijek

Ako ste obožavalac društva i izlazaka na kafe, možda ćete to i probati. Ali, poslije nemogućnosti da djecu držite pod kontrolom, shvatićete da će vam ipak biti potrebno par godina za takav angažman i da je za sada najbolje da prijatelje zovete kod vas, gdje imate sve zanimacije za mališane.

 

Mislićete da partnera volite još više ( iako će seksa biti manje)

Sa drugim djetetom će se udvostručiti momenti divljenja i ljubavi prema vašem dragom. To će biti oni trenuci kad ga vidite sa bebom u naručju kako nešto objašnjava i starijem djetetu i vi ćete se istopiti. Ali ipak kada vas zapita kada je vrijeme za ponovnu „akciju“ željećete da ga udarite. Neki stručnjaci kažu da roditelji ne mogu da očekuju da će se njihov seksualni život vratiti u normalu prije nego što najmlađe dijete napuni pet godina. Eto izgovora ako vam treba.

 

Obožavaćete još više vaše starije dijete

Neki od najdragocenijih momenata za vas biće zajednički trenuci igre i uživanja sa obe bebe. Stariji bata ili seka će pokušati svašta da bi zasmijali bebu a ona će zasijati od radosti kada veliki bata ili seka uđu u sobu i htjeće da radi sve kao on/ona. A vi ćete ih voljeti do besvijesti.

 

Vaša djeca će možda biti dva potpuno različita svijeta

Iako su istog porijekla, žive u istoj kući i možda su i istog pola, nemojte da se iznenadite ako osim toga nemaju nikakvih drugih sličnosti. U većini porodica postoji jedno dijete koje dobro spava i drugo koje se stalno budi, jedno koje dobro jede i drugo koje ništa ne voli itd. Ako bolje razmislite, jedno više liči na vas a drugo na vašeg supruga.

 

Biće teže smršati poslije drugog djeteta

Uvijek će biti žena koje svu kilažu koju su dobile u trudnoći ostave na porođaju, ali za sve nas koje moramo i te kako da radimo na tome, drugi put je još teže. Zapamtite da nema svrhe da se stresirate oko toga. I sami znate da ste devet mjeseci dobijali težinu i da će trebati toliko i da je skinete. A i lakše ide kada morate da potrčite za djetetom.

 

Ali mnoge druge stvari će vam biti lakše

Nikad ne reci nikad, ali pravilo je da je drugi porođaj lakši od prvog. Obično je brži (i manje bolan) i znate šta vas čeka. I sve poslije toga ide još lakše. Sada znate kako da krenete sa dojenjem, pelenu mijenjate jednom rukom a kupanje vam ide kao od šale. Sjetite se samo kako je sve to bilo strašno prvi put.

 

Dojenje će možda biti lakše

Jedna lijepa vest za one mame koje su imale problema sa dojenjem sa prvim djetetom je da to ništa ne mora da znači za drugo dijete. Može se desiti da ćete imati mnogo više mlijeka. Svakako i ako nemate, znaćete kako da hranite bebu i sve će biti manje stresno.

 

Pomislićete kako je sa bebama veoma lako

Nahranite ih, promijenite pelenu, uspavate pa opet ponovite sve to. Zašto je prvi put izgledalo tako strašno? I onda će opet prvo dijete da se javi sa svojim potrebama i biće zahtjevnije od drugog. Samo vi već imate posebne senzore za njega.

 

Nosićete manje stvari

Nove mame su poznate po tome da sve sa sobom nose. Vjerovatno ste i vi sa prvom bebom prije izlaska iz kuće pakovali sve što bi moglo da vam zatreba napolju (za svaki slučaj). Poučene tim prethodnim iskustvom sa drugim djetetom ćete u šetnje ići rasterećeniji, pa već ste profesionalac.

 

Radićete sve mnogo drugačije

Nestaće ona paranoja koja nove mame obuzme sa prvim djetetom. Kod drugog djeteta će vam se desiti da sačekate desetak minuta sa mijenjanjem pelene i nećete skakati na svaki njegov trzaj ili zvuk, a vjerovatno ćete i opuštenije da preskačete kupanje jer „koliko stvano beba može da se isprlja?“ Biće vam smiješne i tješićete nove mame sa prvim djetetom koje se još nerviraju i uzbuđuju svim tim stvarima.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.