x

Nenad Pavle Pavlović skaut mnogih njemačkih timova: Fudbal je ono od čega se ne može pobjeći!

Pola vijeka svog života Nenad Pavle Pavlović posvetio je fudbalu, a prva i jedina igračka u njegovom životu bila je lopta. Svoju golmansku karijeru počeo je sredinom devedestih u Čeliku iz Zenice, u jednoj izuzetno jakoj generaciji koju su predvodili Bolić, Hibić, Šabić Ratković i drugi zenički asovi. O tim lijepim vremenima Pavlović za agenciju BHDINFODESK kaže:

”To je bila sjajna generacija, jednostavno se niste mogli odlučiti i reći ko je bolji fudbaler od gore pobrojanih, svi su uspjeli i dokazali da je to bila, zaista, jedna od najboljih generacija Čelika. Treneri golmana u tom periodu bili su legendarni Stijović i Grebenar od kojih se moglo sve naučiti. Nažalost, rat je prekinuo sve, i ja sam 1993. godine otišao u Minhen i uz pomoć nekih prijatelja dospio do Minhena 1860., gdje sam prošao probu i bio treći golman. Nakon toga, išao sam na posudbe u nekoliko klubova i aktivno branio sve do svoje 42. godine.“

 

Trenutno je Nenad Pavlović s porodicom u posjeti Bosni i Hercegovini:

 

“Vidite, ja nikada nisam prekidao kontak s domovinom, moja porodica i ja živimo na relaciji Minhen, Zenica, Vodice i trenutno sam s familijom i prijateljima u obilasku domovine. Ove godine izabrali smo Mostar i Sarajevo, i mogu vam reći da su moja supruga Gordana i sinovi Filip i Dario oduševljni ljepotama ovih gradova. U Zenici imamo porodičnu kuću i tamo se nekako najugodnije osjećam, u Vodicama se odmaramo, a u Minhenu živimo i radimo”.

 

Naravno, fudbal je ono od čega Nenad ne moze pobjeći i sve njegove aktivnosti u Njemačkoj vrte se oko najljepše sporedne stvari na svijetu:

 

“Baš tako, prvo moji sinovi Filip i Dario su već sada moji nasljednici, redovno ih treniram i mislim da će, ako ovako nastave, biti bolji golmani od mene. Prije nego što su odlučili da ozbiljno treniraju, rekao sam im da postoji realna opasnost da ostanu bez “lakata”, a da ne uspiju, prihvatili su izazov i vrijedno treniraju. Imam svoju golmansku školu gdje vodim računa da radim samo s talentovanim dječacima, jer nema potrebe gubiti vrijeme sa golmanima koji nemaju ambicija. Pored toga, postao sam poznat trener “specijalac” golmana, i dosta klubova me angažuje na kratko vrijeme da radim s njihovim golmanima, izvršim selekciju i ostavim u timu one koji imaju budućnost. Uz to imam odlične konekcije s Minhenom 1860, Hoffenheimom, Frankfurtom, Hamburgom i nizom nižerangiranih klubova i za sve njih skautiram i pronalazim talentovane nogometaše. Mnogi igrači koji danas igraju u tim klubovima došli su na moj prijedlog, i zadovoljsto je vidjeti da ste dobro procijenili nekog dječaka kada je imao 14-15 godina, a danas je prvotimac u tim klubovima. Recimo, mnogi u Bosni i Hercegovini i ne znaju, ali ja sam bio “razlog” zašto je mladi Ramo Šehović iz Željezničara kao neperspektivan fudbaler prošao probu u Bayernu iz Minhena i potom potpisao ugovor sa Sionom. Jednostavno, prošle godine na kampu u Minhenu vidio sam nešto u njemu i predložio ga svom prijatelju iz Bayerna, ostalo je sve istorija.” 

 

Golmana Pavlovića, potpisnik ovih redova upoznao je prije 14 godina na prvom prvenstvu bh. dijaspore u futsalu u Linzu gdje je on nastupao za reprezentaciju Bosanaca i Hercegovaca iz Njemačke. Nenad je nastupao na četiri šampionata, a na dva prvenstva proglašen je za najboljeg golmana:

 

“Bila mi je čast braniti boje Bosanaca i Hercegovaca Njemačke na tim takmičenjima, pamtim ih kao veoma kvalitetne turnire s puno dobrih fudbalera i odličnim druženjem naših ljudi u dijaspori. Drago mi je da se prvenstvo održalo jer sport je ono sto vječno zbližava ljude.” Novi susret sa skautom mnogih njemačkih timova Nenadom Pavlovićem, zakazali smo na SARAJEVO BALKAN SOCCER CAMPU početkom jula, gdje će doći da pogleda da li ima materijala za “njegove” timove. 

 

Teksti i foto: 

Namik Alimajstorović/ BHDINFODESK  - BIRMINGHAM

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.