x

Neočekivano! Greška koju svi radimo kad jedemo voće!

Voće je osnovna prehrambena namirnica koje sadrži važne vitamine, proteine i prehrambena vlakna potrebna za pravilni rad organizma. No ono sadrži i veliki postotak fruktoze koje može naštetiti pojedincima, ako ga uzimamo na pogrešan način.

Fruktoza je vrsta jednostavnog šećera koje daje slatkoću voću, ali i medu te primjerice zamjenskim sladilima poput agava sirupa. Baš kao i svaki drugi šećer i ona može značajno povećati razinu šećera u krvi, ovisno o vrsti slatkih plodova koje jedemo. 

 

Banane, mango, smokve i grožđe su plodovi s visokim postotkom fruktoze, koji će izazvati nagli skok šećera u krvi, a što može rezultirati laganom groznicom, vrtoglavicom i još jačom željom za slatkim kod osobe koja je pojela slatki zalogaj.

 

Manje fruktoze i niže skokove šećera u krvi osigurat će voće manje slatkoće poput borovnica, dinje i malina. No da bi usporili apsorpciju fruktoze ne treba se odricati voća s visokim postotkom šećera, već ga kombinirati na odgovarajući način.

 

`Kombinacija voća s masnoćom ili proteinom usporit će rast šećera u krvi,` ističe američka nutricionistica i autorica knjiga Frances Largeman-Roth, koja dodaje `upravo zato su jabuke s maslacem od kikirikija, šumsko voće s jogurtom i grožđe sa sirom klasični i zdravi zalogajčići.`

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.