x

Nepoznate zanimljivosti o poznatim destinacijama!

Iako milioni turista posjećuju ova mjesta, mnoga od njih i dalje čuvaju tajne koje često nisu poznate ni najvećim kvizomanima, a kamoli običnim putnicima. Site Lonely Planet sastavio je spisak deset neobičnih činjenica o turističkim destinacijama iz cijelog svijeta.

Mont Everest
Na oko 8.850 metara visine, snježni vrh između Nepala i Tibeta najviša je tačka na Zemlji. Da li ste znali da vrh na mjestu spajanja dvije velike tektonske ploče još uvijek raste za otprilike četiri milimetra godišnje. Ako se odlučite da se popnete na Everest, srešćete bezbroj penjača, šareni grad njihovih šatora, kao i izvanredan planinski pogled. Penjanje na vrh svijeta organizuje veliki broj lokalnih agencija.

Mexico City
Mexico City svake godine prosječno potone za 10 centimetara, što je čak 10 puta brže od Venecije. Razlog propadanja je to što je megalopolis sagrađen na mekom tlu ispod kojeg su eksploatisane podzemne zalihe vode. Tu poražavajuću činjenicu dokazuju mnoge klimave zgrade i napuknuti pločnici po cijelom gradu, ali i podatak da je na spomenik ``Anđelu nezavisnosti`` bilo potrebno dodati 23 nove stepenice.

Vatikan
Najmanja nezavisna država na svijetu čvrsto se drži svoje tradicije. Tako, na primjer, pripadnici Švajcarske garde, koja se brine za sigurnost pape, i dalje nose uniforme koje je osmislio renesansni slikar Rafaelo. Vatikan koji ima 800 stanovnika, od kojih 450 ima državljanstvo, posjeduje sve oznake države – zastavu, himnu, poštu, registarske tablice. Moneta im je euro. 

Londonski metro
Da li znate da je londonski metro prva podzemna željeznica na svijetu? Početna dionica od šest kilometara otvorena je davne 1863. između Paddingtona i Farringdona. Tu liniju danas možete proći vozeći se od Circle Line do Covent Gardena, kao i u londonskom saobraćajnom muzeju, gdje se čuva originalni voz Metropoliten broj 23. Druga podzemna željeznica na svijetu izgrađena je 1896. u Budimpešti, a četiri godine kasnije dobio ju je i Pariz.

Planina Table
Ime planine koja je zaštitni znak Cape Towna u Južnoafričkoj Republici u prevodu znači “sto”, pa nije slučajno da oblake koje vetar često donese na njen vrh od 1.087 metara, nazivaju stolnjakom. Planina je, inače, dio nacionalnog parka, a s njenih padina se pruža nezaboravan pogled na Cape Town i okean na krajnjem jugu Afrike. Do vrha vodi žičara, a tokom šetnji možete naići i na posebnu vrstu malih antilopa.
 
Kineski zid
Malo je onih koji ne znaju da je Kineski zid najveća vojna građevina na Zemlji i jedino djelo ljudskih ruku vidljivo iz svemira. Manje je poznato da je od nekadašnjih 7.300 kilometara te građevine, danas očuvano još oko 2.000 kilometara. Rijeke turista koji hrle na dijelove zida nedaleko od Pekinga, uglavnom ne znaju da je današnji oblik dobio obnovom u vrijeme dinastije Ming (od 14. do 17. vijeka), iako su prvi dijelovi počeli da se grade još u sedmom vijeku prije nove ere.

Venecijanske gondola
Gondolama u Veneciji turisti teško mogu da odole, ali rijetko ko, dok klizi zavodljivim kanalima, razmišlja kako su ti čamci napravljeni. Svaka gondola je sastavljena od 280 komada izrađenih od osam različitih vrsta drveta. Lijeva strana je od desne veća za 24 centimetra, dok vitki luk omogućava veće manevarske sposobnosti. Zanimljivo je i da dijelovi gondole predstavljaju razne dijelove Venecije – prednji dio šest gradskih zona, zadnji- ostrvo Giudecca, a bočni most predstavlja Rialto.

Monolith Uluru
Teško je zamisliti da bez obične, uglavnom nepoželjne hrđe, najpoznatiji svjetski monolit Uluru uopšte ne bi bio crvenkast, već dosadno siv. Ta izvanredna stijena u centralnom dijelu australijske pustinje, koju Aboridžani smatraju svetim mjestom, proslavila se upravo zbog svoje crvenkaste boje, posebno upadljive tokom zalazaka sunca. Ako odlučite da posjetite tu “zahrđalu” atrakciju, uradite to između aprila i oktobra, da biste izbegli ljetnje temperature koje dostižu i 45 stepeni Celzijusa.

El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles
Možda vam se na prvi pogled čini nepoznatim, ali to je u stvari pun naziv Los Angelesa. Na historiju  nastalog 1781., danas podsjeća El Pueblo, nekadašnje gradsko jezgro pretvoreno u skup muzeja koji prikazuju Los Anglels s početka 19. vijeka. Da puno ime grada nije zaboravljeno ni u 21. vijeku, pokazuje katedrala Our Lady of the Angels koja ima čak 11 spratova.

Nuestra Señora Santa María del Buen Aire
Iza još jednog dužeg imena, koji u prevodu znači “Naša Bogorodica Sveta Marija od Dobrog Vazduha”, krije se argentinska metropola Buenos Aires. Zavodljiv grad kolonijalnih avenija, kosmopolitskih kafića i dobrih mjesta za noćni provod je i svjetska prijestonica tanga. On pulsira kroz plesne dvorane, parkove i trgove, pa se još jedino morate pobrinuti za plesnog partnera. Od gospode se očekuje da privuku žene dugim pogledom i blagim naklonom, dok dame mogu da sjede ispruženih nogu, da bi se potencijalni partner u prolazu sapleo o njihova stopala, piše Blic.rs.

Izvor: superodmor.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.