x

Neven: Mala biljka velikih moći!

Neven je od davnina poznat po svojoj ljekovitosti, a danas je prepoznata kao biljka neprocjenjive vrijednosti.

Neven je jednogodišnja razgranata biljka, jakog mirisa, visine oko 50 centimetara. Biljka je obrasla dlačicama, a cvjetovi su svijetložuti ili narančasti. Zbog svojih ljekovitih sastojaka koriste se cvijet, listovi i stablo nevena.

Kako djeluje neven?


Dokazano je da neven stimulira stvaranje novih stanica u površinskim slojevima kože i da dovodi do zarastanja rana. Djeluje i kao blag sedativ pa se primjenjuje za umirenje kod nesanice, nervoze i napetosti. Djeluje antiseptički i antibakterijski.

Čaj i mast od nevena

Hladan čaj od nevena se primjenjuje za ispiranje očiju (kod upalnih stanja oka), za ispiranje usta kod afti ili ranica i nakon stomatoloških intervencija. Neven se tradicionalno koristi u obliku masti za rane koje sporo zarastaju, posjekotine, ogrebotine, opekotine, bradavice, i sva druga stanja koja zahtijevaju regeneraciju kože. Upotrebljava se kao pomoć kod proširenih vena, hemoroida, rana na potkoljenicama, čireva na koži.

Neven za ljepotu

Neven njeguje kožu i daje joj blistav izgled: njeguje kožu ruku i stopala i čini je mekom, dok kožu lica štite ljekovite supstance koje sadrži.

 

Izvor: ordinacija.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.