x

Nevjerovatna drama u Saboru: Straža nasilno izbacila Pernara zbog vike i - jabuke!

Hrvatski sabor u petak je, na zahtjev Kluba HDZ-a, odredio stanku nakon mučne situacije nastale nakon što se Ivan Pernar oglušio na zahtjev predsjedavajućeg Željka Reinera da napusti sabornicu, a Reiner potom pozvao saborsku stražu da ga odvede.

Određujem stanku radi mira u sabornici, rekao je Reiner dok je Pernar ostao sjediti na svom mjesto okružen dvojicom saborskih stražara i nekolicinom zastupnika.

 

Sabor u petak ``u povišenoj temperaturi`` raspravlja o prijedlogu Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se ne odobri skidanje imuniteta Mostovcima Boži Petrovu i Miri Bulju, koje je za klevetu tužio Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a.

 

Povjerenstvo je tako nastavilo praksu da odbija zahtjeve za skidanje imuniteta kada to traže privatni tužitelji, a ne kada to traže državno odvjetništvo ili sud.

 

Reiner je već ranije upozorio Pernara da ne jede jabuku u sabornici, a kulminiralo je kad mu je zastupnik Abecede demokracije dobacivao iz klupe dok je za govornicom bio Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid).

 

Ne dobacujte iz klupe, dosta je bilo s jabukama, poručio je Reiner Pernaru, pa kad je ovaj nastavio, ponovno ga opomenuo i pozvao da napusti dvoranu, dobrovoljno ili uz stražu.

 

Dobro, pozovite, uzvratio mu je Pernar, a Reiner konstatirao kako zna da mu to odgovara.

 

Sinčić: Da je aparat funkcionirao, Karamarko bi bio osuđen

 

Tijekom stanke Pernar je na svom Facebooku uživo prenosio razgovor s Ivanom Viliborom Sinčićem i Krešimirom Beljakom.

 

``Saborska straža dugo je razmišljala što napraviti sa mnom. Moj Beljak dragi, vidiš gdje smo se mi našli. Ja neću izaći, ovo je fašizam. Zastupnike koji razmišljaju drugačije se izbacuje. Meni je šokantno da Reiner prekida sjednicu i onemogućava izlaganje zastupnika. Moram pohvaliti Gordana Jandrokovića i Milijana Brkića koji nikada ne rade ovakve situacije. Ne znam koji je smisao ovoga svega``, rekao je Pernar, prenosi Dnevnik.hr.

 

``To je apsolutno neprihvatljivo. Ja sam tu u obrani demokracije“, kazao je Beljak, koji je sjedio pokraj Pernara. Saborska straža uskoro je Pernara izbacila iz sabornice, dok je on vikao: ``Ovo je HDZ, ovo je demokracija!``.

 

Nakon što su on i Pernar izbačeni iz sabornice, Ivan Vilibor Sinčić novinarima je komentirao cijelu situaciju.

 

``Gospodin Reiner je nepotrebno reagirao. Kad netko drugi vodi sjednicu, nema ovakvih sukoba i sve teče glatko. On nije prekidao samo mene, već i zastupnike koji su prije govorili. Htio sam napraviti jednu cijelu kronologiju o izvlačenju novaca iz Hrvatske pošte, Hrvatskih cesta i tako dalje. Nema želje da se se stvori aparat za borbu protiv korupcije. Da je aparat funkcionirao, Karamarko bi bio osuđen. Nadam se da se ovo više neće događati i da ću imati priliku izložiti što sam htio u svojih 15 minuta``, kazao je Sinčić, prenosi Dnevnik.hr.

 

Ivan Peran je na svom Facebook profilu, nakon incidenta u Saboru, optužio HDZ za ``sramotne i žalosne`` metode kojima se služi kako bi suzbio raspravu na temu kriminala u vlastitoj stranci. Nešto kasnije se i zahvalio svima na podršci.

 

10:38 - ``Gospodin Bulj je jedan od rijetkih članova u ovom Saboru koji nije na daljinski upravljač. Glasao je protiv proračuna s kojim se nije slagao. Nije u redu napadati ga da je glumac, jer nije glumac``, kazao je Ivan Pernar, prenosi Dnevnik.hr. 

 

Reiner ga je upozorio da hvaljenje Mire Bulja nije tema rasprave.

 

9:52 - Skidanje izložbe Ane Frank u Šibeniku, monopol u telekomunikacijama te problemi u zdravstvenom sustavu teme su po kojima je u petak nekoliko saborskih klubova zatražilo stanku na početku zasjedanja.

 

SDP-ovac Nenad Stazić tako je stanku zatražio da bi, kako je rekao, u ime kluba progovorio o skandalu u Šibeniku vezanom za povlačenje izložbe Ane Frank.

 

Most želi govoriti o monopolu u području telekomunikacija, a HSS o problemima u zdravstvenom sustavu.

 

Sabor u petak nastavlja sjednicu raspravom o izvješću saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva, a trebalo bi uslijediti i glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

 

Izvor: Slobodnadalmacija.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.