x

Nevjerovatno, zbog ovakvih stvari možete završiti u bolnici!

Jeste li znali da zbog običnog kihanja čovjek može ostati paraliziran? U trenutku kihanja pritisak između kralježaka u leđima se povećava za čak 38 posto, pa čak i više. Otkrivamo vam još nevjerovatnije stvari radi kojih narušavate svoje zdravlje.

Uske traperice

Često nošenje jako uskih traperica izaziva pretjerani pritisak na živce koji se nalaze u natkoljenicama. To može uzrokovati smanjenu cirkulaciju u nogama što dovodi do bolesti periferne neuropatije. 

 

Novčanik pun kovanica

Ako nosite novčanik u stražnjem džepu hlača i sjedite na njemu cijeli dan, to stvara pritisak na leđa i bedreni živac, što može dovesti do išijasa i kile intervertebral diskova. 

 

Natikače za plažu

Takozvane japanke, neizoostavni su dio ljeta, no, nisu najbolji izbor za pravilno hodanje i držanje. Nesvjesno skupljanje prstiju dok hodate u japankama i guranje prstiju u pod može izazvati bolni tendonitis ili upalu i oticanje tkiva tetive. Natikače za plažu i japanke također mogu izazvati probleme s koljenima i kukovima. 

 

Pitka voda

Voda je neophodna za život, ali ako je pijete previše, posebno gaziranu, možete izazvati hiponatrijemiju. Poremećaj elektrolita kojeg karakterizira snižena koncentracije natrija u krvi čovjeka. 

 

Tjelovježba

Naravno, vježbanje je odlično za zdravlje čovjeka, ali umjereno što ovisi o svakom pojedincu. Pretjerivanje na način da dovodite svoje tijelo do maksimuma može dovesti do rabdomiolize. To je sindrom uzrokovan oštećenjem membrane mišićne stanice i izlijevanjem sadržaja stanice u međustanični prostor i plazmu. 

 

Izvor: magazin.net.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.