x

New Orleans: Čarobni grad!

New Orleans je dragulj sjevernoameričke države Luizijane. Svjetluca tačno iznad ušća moćne rijeke Misisipi u Meksički zaliv. Srce grada leži između rijeke i jezera Pončartrein.

Baš zbog oblika rijeke, koja krivuda oko centra, dobio je nadimak Srpasti grad, iako je za New Orleans prigodnije ime ``relaksacija`` - u prilog opuštenoj atmosferi grada, ali i klimi.

Suptropska klima je uglavnom vrela i vlažna od sredine marta do oktobra, iako zime mogu biti prohladne i vlažne. Tako i u New Orleansu pada dosta kiše, a za vrelih ljetnih popodneva dogodi se čak i prava oluja. Uragan ``Katrina`` obrušio se na grad 29. augusta 2005. godine. Kao da to nije bilo dovoljno, tornado ga je pogodio u februaru 2006. godine.

Nastanak: New Orleans je osnovan 1718. godine na močvarnom zemljištu ogromne Francuske teritorije Luizijana. Ime je dobio po vojvodi od Orleana. Bez obzira na uragane, komarce, bolesti i poplave, doseljenici su došli i grad je prosperirao. Godine 1762. teritorija je tajno predata Španiji.

Francuska ju je ponovo pridobila 1800, da bi je tri godine kasnije prodala Americi. Privučeni bogatim plantažama i lukom, Amerikanci su se naselili u potrazi za bogatstvom. Tokom 19. vijeka New Orleans je ekonomski eksplodirao zbog plantaža pamuka i šećera i do 1860. postao najbogatiji grad u zemlji.

Blagostanje za ekonomiju: Danas je luka New Orleans druga najveća luka u zemlji i donosi blagostanje gradskoj ekonomiji, zajedno s petrohemijskom i vazduhoplovnom industrijom i, svakako, turizmom. Zbog svoje jedinstvene atmosfere, New Orleans je jedna od najpopularnijih destinacija u Americi, naročito za vrijeme karnevala ``Mardi gra`` (Mardi Gras) u februaru.

Mješavina francuske, španske, afričke i američke kulture tokom vijekova stvorila je mješovito okruženje, miks otmjene elegancije kolonijalnih kreola, muziku i kuhinju zemljoradnika Kajuna, raskošnost festivala ``Mardi gra``, dah vudua i veliki komad diksilend džeza.

New Orleans ima mnogo turističkih atrakcija, ali je najbolje razgledati ga neformalno. Lagana šetnja duž Francuske četvrti otkrit će vam neobične radnje, skrivena dvorišta i prelijepe kuće u kreolskom stilu, s bogato ukrašenim balkonima.

Garden distrikt: Kada dođete do zelenog Garden distrikta (Baštenska oblast), elegantne nacionalno-historijske oblasti očuvanih predratnih zgrada, vidjet ćete jednu od najgrandioznijih kuća - kuću ``Robinson`` iz 1415. godine, koja podsjeća na italijanske vile i vjerovatno je jedna od prvih kuća koja je imala vodovod.

U centru Gardena nalazi se groblje ``Lafajet`` sa svojim ornamentisanim kriptama i grobnicama. Na tom mjestu sniman je film ``Intervju s vampirom`` (1994), i jedno je od izuzetno posjećenih odredišta. Garden distrikt su 1820. sagradili bogati američki trgovci. Iako mnoge kuće nisu otvorene za javnost, sama šetnja po tom kraju je pravi doživljaj za turiste.

Francuska četvrt: Mnogi posjetioci New Orleansa ipak hitaju prvo do srca grada - Francuske četvrti, poznate još i kao Stari trg. Ona pokriva oko 12 gradskih blokova, s Džekson trgom u sredini. Ako krenete nadolje ka Kanalskoj ulici, silazite pravo na najpopularniji pogled grada - Voldenberg park, koji sa svojim drvenim šetalištem, znanim kao Mjesečeva promenada, otkriva prelijep pogled na Misisipi.

Donji dio Francuske četvrti uključuje i Francusku pijacu, jednu od najživopisnijih tačaka grada. Datira iz kolonijalnih vremena, kada su Indijanci tu imali trgovačku koloniju, a za vrijeme španske i francuske ere tu je bila velika pijaca na otvorenom.

Renovirane zgrade, kao što je Kasapska pijaca iz 1813, danas kafeterija, zatim radnje i poslovnice, tezge i šarenilo daju ulici atmosferu festivala.

Farmers market i Burbon ulica: Velika pokrivena pijaca Farmers market (izgrađena 1936. godine), na kojoj prodaju svježe proizvode, i buvlja pijaca, na kojoj možete pronaći sve - garderobu, nakit, lokalne gastronomske đakonije i suvenire, nezaobilazne su u obilasku grada.

Možda najpoznatije mjesto u Francuskoj četvrti jeste Burbon ulica. Čuvena je po džez klubovima, barovima i starinarnicama. U ovoj četvrti vrijedi potražiti i ``Lafit Bleksmit``, šop tavernu i ``Madam Džouns``, kuću u jedinstvenom zapadnoindijskom stilu iz 1788.

U tom dijelu nalaze se i centralna poslovna oblast, kao i skladišta, renovirani dio s galerijama, barovima i restoranima. Sjeverozapadno odatle je tzv. Gornji grad, gdje su locirani Garden distrikt i Faburž Marinji, historijski dio grada s boemskom atmosferom, krcat mjestima za noćni izlazak.

Noćni život: A noćni život je nešto čime ovaj čarobni grad može naglas da se pohvali. Već nadaleko čuvena Burbon ulica magnet je za turiste. U njoj se nalazi sve, od striptiz klubova do barova u kojima se svira džez, bluz i kajunska muzika. Klubovi i barovi otvoreni su 24 sata, a grad je jedno od rijetkih mjesta u Americi gdje alkohol može da se konzumira na ulici.

Za džez se kaže da je nastao u New Orleansu, a grad neprestano bruji od muzike. Što se tiče kulture, New Orleans je jedan od ``najevropskijih`` gradova u Americi. Kulturne korijene vuče od ranih španskih i francuskih doseljenika (kreola), kao i francuskih azilanata iz Nove Škotske u 18. vijeku (Kajuni).

Izvor: vesti.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.