x

Noć rekorda – Legende, svaka čast!

Sinoćnje veče obeležili su brojevi, odnosno rekordi. Igrači koji odolevaju vremenu upisali su se na liste sa kojih se nikada neće povući!

Da počnemo od Ćavija koji je postao apsolutni rekorder po broju mečeva u Ligi šampiona. Mozak Barse je u sinoćnjem porazu u Parizu pretekao Raula i sada je na prvom mestu, večne liste, sa 143 meča u evropskoj eliti.

 

Neće verovatno dugo opstati jer mu je iza leđa kapiten Reala, Iker Kasiljas. San Iker ima 141 nastup.

 

Zanimljivo da isto toliko u grupnoj fazi ima Rajan Gigs koji je apsolutni rekorder, ali kada se računaju i mečevi kvalifikacija, odigrao ih je 10.

 

Gigsi je noćas gubio rekorde, još jedan njegov je srušen. Frančesko Toti je golom protiv Sitija postao najstariji strelac u istoriji Lige šampiona. Italijan je u subotu napunio 38 godina, pretekao je Rajana Gigsa koji je bio strelac za 37 i 289 dana.

 

Kapiten Rome je do sada postigao 17 golova u Ligi šampiona i sigurno po tome neće biti zapamćen, ali je jednu veliku karijeru zaslužio da zaokruži nekim rekordom u evropskom klupskom fudbalu.

 

Ta lista inače vrvi od Italijana, iza Gigsa je Inzagi, pa onda sledi Zaneti (hajde da ga ne doživljavamo kao Argentinca jer je sinonim za Inter). Zanimljivo da je u top 5 i sadašnji trener Pari Sen Žermena Blan, koji je dao gol Boavisti za Junajted u 37. godini.

 

Najstariji strelac u istoriji finala je Paolo Maldini, on je ukupno šesti na listi, ali nikada niko u njegovim godinama, imao ih je blizu 37 nije dao gol u utakmici za pehar. On je to uradio protiv Liverpula u finalu 2005. Ostatak znate, da ne solimo nikada zarasle rane Milanistima.

 

U istoriju je po broju nastupa ušao i Džon Teri. Murinjo je nakon meča čestitao svom kapitenu, on je tek šesti Englez na listi koji je odigrao stotinu mečeva u Ligi šampiona. Pamtiće ga po onom klizanju u Moskvi, ali sve mu se vratilo u Minhenu, pa je ipak osvojio “klempavka”.

 

Lamps je odigrao 103 meča, Ešli Kol 106, Bekam 107, Nevil 109, rekorder je kod Engleza Skols sa 124 nastupa. Ujedno on je, kao i Nevil i kao i Teri, sve te mečeve odigrao za jedan klub, što broju nastupa daje na težini.

 

Isto je učinio i Inijesta, koji je u Parizu odigrao 100. meč za Barselonu u Ligi šampiona.

 

Nije to sve za ovo 2. kolo, večeras Iker Kasiljas brani 142. put, priključiće se Ćaviju, koji međutim ima još četiri nastupa u kvalifikacijama…

 

Izvor: sport.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.