x

Nogometni div izbačen iz Evrope na dvije godine!

Evropska nogometna federacija (UEFA) kaznila je nogometni klub Fenerbahçe iz Istanbula sa čak dvije godine izbivanja iz evropskih takmičenja. Na to je prišivena i još jedna godina uvjetne kazne.

To je konačna presuda na prvotne optužbe kako je dotični klub učestvovao u namještanju utakmica, a optužbe su na kraju i dokazane kao istinite. Inače, peterica neimenovanih dužnosnika Fenerbahçea su se teretila za namještanje utakmica. 

Za Fenerbahçe je ovo već drugo izbacivanje iz Evrope u posljednje tri sezone (prvi su put kažnjeni 2011/12). 

Prošle je sezone Fenerbahçe osvojio drugo mjesto u turskom prvenstvu (iza prvaka Galatasarayja), te je trebao nastupati u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Inače, u Evropa ligi je, pak, dogurao sve do polufinala gdje je u dvije utakmice bio slabiji od Benfice. 

Nogometni klub Beşiktaş kaznila je Evropske nogometna organizacija (UEFA), te neće moći nastupati u Evropa ligi iduće sezone. Evropu je, inače, Beşiktaş osigurao trećim mjestom u domaćem prvenstvu...

Nakon što je UEFA donijela odluku po kojoj kažnjava Fenerbahçe zbog namještanja utakmica s evropskom kaznom (dvije plus jedna godina), uslijedila je i kazna za Beşiktaş u trajanju od jedne godine.

Novi klub Slavena Bilića kažnjen je zbog namještanja utakmica prije dvije sezone, kao i finalne utakmice Kupa kada je Beşiktaş pobijedio nakon izvođenja jedanaesteraca.

Inače, prošle sezone Beşiktaş također nije nastupao u Evropi i to zbog vlastite finansijske krize, a sada ga neće biti zbog kazne krovne nogometne organizacije.

To bi trebalo značiti da će hrvatski strateg Slaven Bilić, novi trener kluba kako tvrde tamošnji mediji, ostati bez evropskog iskustva. Bilić bi krajem sedmice trebao potpisati ugovor s ovim turskim klubom.

Iako su ovo katastrofalne vijesti za Slavena Bilića, sjajne su za Roberta Prosinečkog čiji će Kayserispor, koji je bio prvi ispod crte za plasman u Evropu, dobiti mjesto u kvalifikacijama za Evropsku ligu. Podsjetimo, turski prvak bio je Galatasaray, Fener je bio drugi, Beşiktaş treći, Bursaspor četvrti, a Kayserispor peti klub prvenstva.

Izvor: sportski.net.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.