x

Nogometni skandal godine: Svjetsko prvenstvo je namješteno?

Engleski dnevnik The Times objavio je u nedjeljnom broju da je u posjedu niza dokumenata koji dokazuju da je bivši katarski nogometni dužnosnik kupovinom glasova pomogao svojoj zemlji da dobije domaćinstvo SP-a 2022. godine.

Radi se o Mohamedu bin Hammamu, nekadašnjem predsjedniku Azijske nogometne federacije i bivšem članu Izvršnog odbora Međunarodne nogometne federacije (FIFA). On je, tvrdi The Times, novcem iz crnih fondova plaćao mahom afričke dužnosnike kako bi osigurao njihovu potporu za katarsko domaćinstvo. 

Navodno je uplaćivao do 200.000 dolara na račune predsjednika afričkih nacionalnih saveza, te održavao čitav niz događaja po Africi na kojima je dijelio dodatna sredstva za podršku katarskoj kandidaturi. Također, navodno je uplatio i 1.6 milijuna dolara na račun bivšeg dopredsjednika FIFA-e Jacka Warnera iz Trinidada i Tobaga, od čega 450.000 neposredno prije glasanja o domaćinu SP-a 2022. 


Bin Hammam nije odgovorio novinarima The Timesa na upite, a njegov sin je odbio komentirati optužbe. Iz Organizacijskog odbora katarskog SP-a su, pak, poručili da Bin Hammam nije imao nikakvu tajnu ulogu tijekom kandidature, te da ne znaju ništa o navodnim sumnjivim uplatama. 

 

Bin Hammama je, inače, 2011. godine FIFA kaznila doživotnom zabranom obavljanja bilo kakvih funkcija u nogometu zbog indicija da je kupovao glasove prilikom kandidature za predsjednika FIFA-e. Međunarodni sportski sud (CAS) je tu zabranu kasnije poništio. 

Izvor:Net.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.