x

Nova SEAT Ibiza dobitnica je nagrade Red Dot Award!

Nagrada predstavlja priznanje da je novoj SEAT Ibizi uspjela integracija mladenačkog i svježeg izgleda u kombinaciji sa zrelim i uravnoteženim dizajnom.

Nova Ibiza zasigurno ima najbolji dizajn koji je marka SEAT ikada stvorila u tom segmentu. Opravdati historiju koja traje više od tri decenije i važnost ovoga modela kao glavnog stuba španjolske marke bio je izazov koji je uspješno savladan. Naime, nova Ibiza ne samo da ima sva tri karakteristična potpisa marke SEAT, već i obilježja koja je uzdižu na novu razinu te označavaju veliki iskorak u pogledu izražajnosti dizajna. Neporecivi dokaz svega navedenog svakako je nagrada Red Dot Award u kategoriji Dizajn proizvoda 2017. koja je upravo dodijeljena novoj SEAT Ibizi. 

 

Nagrada Red Dot Award od 1954. godine predstavlja jedno od najprestižnijih svjetskih natjecanja u dizajnu koje odaje međunarodno priznanje kvalitetnim i inovativnim proizvodima. Kategorija Dizajn proizvoda je najvažnija od svih. Žiri u ovoj kategoriji sastojao se od 40 stručnjaka iz svih dijelova svijeta koji ne smiju biti zaposleni u kompanijama za industrijsku proizvodnju, te ne smiju učestvovati u glasanju za one proizvode u čiji su postupak proizvodnje mogli biti uključeni. Na taj se način izbjegavaju sukobi interesa, te garantuje najviša moguća razina nepristranosti i neutralnosti. 

 

Nova SEAT Ibiza posebno se ističe zbog dinamičnosti i kvaliteta u vožnji, impresivne stabilnosti i pouzdanosti na cesti, iznimnog poboljšanja kvaliteta unutrašnjosti, nevjerovatno sigurne integrirane tehnologije koja je jednostavna za korištenje, poboljšanog komfora... Sve ove značajke ističu se već na prvi pogled zahvaljujući njenom uzbudljivom dizajnu. 

 

``Ibiza predstavlja vrhunac i zrelost novog jezika dizajna marke SEAT. To je novi jezik dizajna koji smo uveli u 2012. godini``, rekao je direktor odjela za dizajn marke SEAT Alejandro Mesonero-Romanos. 

 

Nova Ibiza jednostavno je prepoznatljiva kao istinski proizvod marke SEAT zbog njenih LED trokutastih glavnih svjetala i legendarnog izgleda svjetala za dnevnu vožnju kao i ponosnog isticanja logotipa na rešetki hladnjaka koji je dodatno naglašen dvjema karakterističnim linijama na poklopcu motora i malom prazninom u kromiranom okviru. Dizajn u obliku slova X odiše iznimnom dinamikom i nevjerojatnom vizuelnom stabilnošću. 

 

Kratki prevjesi, točkovi, dugački međuosovinski razmak i grafike na prozorima ne ističu samo sportski, stabilni i dinamični karakter vozila već i naglašavaju njegovu širinu - popis je zaista dugačak. ``Ovom automobilu podarili smo prekrasne proporcije, a naglasak smo stavili na oblike i površine kako bismo stvorili veliki, trodimenzionalni efekat koji će nadahnuti čak i najkritičnije i najzahtjevnije oči``, dodao je Alejandro Mesonero-Romanos. 

 

Karoserija nove SEAT Ibize s jedne strane je primjer savršenih proporcija, snažnog karaktera i agilnog izgleda, dok s druge strane donosi svjež i mladolik izgled zajedno sa zrelošću i uravnoteženošću. 

 

``Skulpturalni oblici i nastup snažnog karaktera vidljivi su u svakom detalju vanjskog i unutrašnjeg dizajna ovoga vozila``, objasnio je Alejandro Mesonero-Romanos. Cjelokupna karoserija lijepo je oblikovana zahvaljujući vještoj kombinaciji oštrih linija i glatkih površina. Izbočene dvostruke bočne linije, tipične za dizajn marke SEAT, automobilu pružaju dodatni trodimenzionalni izgled, dok se stražnja svjetla protežu oko vozila i stapaju sa stražnjim izbočenim linijama. Pritom stvaraju jedinstven dizajn i nude fantastične performanse u pogledu aerodinamike. Snažne i jasne linije prtljažnika i branika povećavaju dojam širine te stvaraju širok, monolitski izgled, dok stražnja svjetla vozilo još više približavaju tlu. Različite varijante opreme dostupne su s različitim značajkama; karakter varijante opreme FR naglašen je na primjer ukrasnim završecima ispušnih cijevi s obje strane branika, dok kromirani detalji preuzeti iz varijante X-cellence naglašavaju njenu sofisticiranost i profinjenost. 

 

Unutrašnjost se odlikuje savršenim proporcijama, te poboljšanim osjećajem za prostor i boljom razinom udobnosti. Impresivni odabir materijala brine za dojam povećane elegancije i kvalitete, dok se dodatna agilnost nalazi u preciznim i tehničkim linijama koje vozilu također daju lahkoću, te rezultiraju mladenačkim i dinamičnim karakterom. Vodoravne proporcije prevladavaju u unutrašnjosti, te omogućuju pametnu organizaciju različitih funkcionalnih područja. Tako je primjerice konzola podignuta radi poboljšane ergonomije i sigurnosti. Svi instrumenti i elementi za rukovanje u vozilu smješteni su oko vozača na najvišem mogućem položaju, zahvaljujući čemu se vozaču omogućava zadržavanje pogleda na cesti. 

 

Ručica mjenjača smještena je na najvišem mogućem položaju kako bi promjena stepena prenosa protekla što jednostavnije i bezbrižnije. Najveća pažnja posvećena je kvalitetu svakog dijela, a vozilo je dizajnirano kako bi ostavljalo dojam modela koji se itekako približio sljedećem višem segmentu. Također su dostupne brojne mogućnosti individualizacije kao što je odabir unutrašnjeg LED ambijentalnog osvjetljenja i najnaprednijih dostupnih tehnologija, s 8`` dodirnim zaslonom i sistemom povezivosti Full Link. Kokpit je zaštićen filtrom Air Care koji sprečava prodor svih vrsta alergena do putnika, stvarajući u unutrašnjosti prostor u kojem nema štetnih tvari.

 

Izvor: Klix.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.