x

Nova pobjeda bh. košarkaša, BiH se ponovo plasirala na Eurobasket!

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je večeras selekcijuVelike Britanije Sarajevu i tako se kolo prije kraja kvalifikacija plasirala na Eurobasket koji će se održati naredne godine na, još uvijek, nepoznatoj lokaciji. Konačan rezultat bio je 74:68.

Nije to bila laka utakmica, naprotiv, ponovo su Britanci namučili Zmajeve, ali jedino se pobjeda pamti. Novu neuvjerljivu partiju zaboravit ćemo već sutra. 

 

Dobro su naši otvorili utakmicu. Gosti, impresionirani sjajnom atmosferom pred prepunim tribinama Skenderije, nisu baš najbolje odgovorili zadatku, ali kako je vrijeme odmicalo, sve su više ulazili u meč opirući se sve kvalitetnije favorizovanom domaćem sastavu.

 

Nisu Zmajevi uspijevali kreirati nekakvu ozbiljniju prednost, uglavnom su gosti uzvraćali jednakom mjerom na sve naše dobre poteze. Ništa novo nije donio ni ulazak kapitena Mirze Teletovića u igru, premda je prednost izabranika Duška Ivanovića povremeno bila dvocifrena, na odmor se otišlo uz samo četiri poena viška, bilo je 41:37.

 

Trojku je u zadnjoj sekundi prvog poluvremena pogodio Sullivan. Skromna prednost u ključnoj kvalifikacijskog utakmica bila je znak za paljenje alarma, naši su se morali skupiti i nakon velikog odmora krenuti bolje, jače, žešće.

 

No, tako nije bilo. Britanci su se razigrali, trojke je ``ludo pogađao`` mladi Benjamin Mockford  a naši su i pored nekoliko dobrih akcija, u završni period ušli sa samo tri poena minusa, da bi u već na početku posljednjeg perioda sve vratili na početak izjednačivši rezultat, bilo 63:63.

 

Držali su se gosti junački sve do samog kraja meča. Iako su sjajni Marko Šutalo i Teletović pogađali, naši nisu uspijevali završiti posao, a i nervoza se polako uvlačila među večeras brojne navijače našeg tima. 

 

No, kvalitet više našeg tima je presudio. BiH je slavila, istina, dosta teže nego što smo to očekivali, ali kako rekosmo, samo ćemo pobjedu pamtiti.

 

Ovim trijumfom, košarkaška reprezentacija naše zemlje plasirala se na Eurobasket.

 

Utakmicu u Skenderiji pratilo je 6.000 gledalaca, a prvo ime meča bio je Mirza Teletović sa 25 poena, dva skoka i tri asistencije. Istakao se i Marko Šutalo s učinkom od 14 poena i jednim skokom. Sjajno je asistirao Nemanja Gordić (6 poena, 7 asistencija), dok je skakački raspoložen bio Milan Milošević (2 poena, deset skokova).

 

Benjamin Mockford ubacio je 19 poena u gostujućem timu.

 

Izvor: radiosarajevo.ba/ekskluziva.b

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.