x

Nova sila: Jača čak i od gravitacije!

Otkrivena tajanstvena sila koja objekte privlači misterioznim crnim tijelima, austrijski naučnici nazvali je sila crnih tijela.

Otkrivena nova tajna svemira!

Naučnici s Univerziteta u Insbruku otkrili su silu koja objekte privlači tajanstvenim crnim tijelima, entitetima koji su već dugo poznati naučnicima, ali čija su svojstva još uvijek slabo poznata.

Nova sila

Naime, poznato je da crna tijela, fizički objekti koji apsorbuju svu elektromagnetnu radijaciju, bez obzira na njeno porijeklo ili ugao, i sama zrače, i da to zračenje stvara odbojni efekat.

Ipak, prem aistraživanju Austrijanaca, da bi se objasnila sva svojstva crnih tijela, u igru se mora uvesti nova sila koja privlači tijela crnim tijelima, sila koja se ponaša isto kao gravitacija, samo je malo jača. Nazvali su je sila crnih tijela.

Crna tijela

Crna tijela su, inače, kosmička tijela koja nemaju odsjaj. Ona, naime, pretvaraju atomsku energiju molekula u nešto poznato kao Starkov efekat: električno polje koje stvaraju crna tijela šalje fotone, svjetlosne čestice, pravo u molekule i atome koji ih okružuju, stvarajući odbojnu energiju.

Međutim, ukoliko je energetski nivo fotona odgovarajući, a temperatura crnog tijela manja od 6.000 stepeni Kelvina (oko 5.700 stepeni Celzijusa), stvara se privlačna sila koja je jača od odbojne snage radijacije i, u nekim slučajevima, jača od gravitacije.

Ova nova sila, nazvana sila crnog tijela, međutim, utječe samo na najmanje čestice u univerzumu, iako ima utjecaj na osnovne astrofizičke scenarije.

Uloga u stvaranju planeta

Austrijanci, koji su je otkrili, posebno su zainteresovani na njen utjecaj na kosmičku prašinu.

- Ove čestice manje od mikrona igraju važnu ulogu u stvaranju planeta i zvijezda. Postoje otvorena pitanja kad je riječ o načinu na koji one djeluju s vodikom koji ih okružuje. Sad istražujemo kako ova dodatna privlačna sila utječe na dinamiku atoma vodika i prašine - kaže profesor Sonlajtner s Univerziteta u Insbruku.

Zasad samo u laboratoriji

Naučnici zasad nisu u stanju da stvore silu crnog tijela u laboratoriji, ali misle da su na pravom putu, i da će, kad se to desi, dobiti odgovore na neka od fundamentalnih pitanja astrofizike.

Izvor: kurir-info.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.