x

Nova zvijer iz Renaulta – rallycross Megane!

U moru vijesti o novim modelima koji uskoro dolaze na tržište, a sve u sklopu sajma u Ženevi, Renault je objavio kako započinje s razvojem nečeg drugačijeg. O čemu se radi?

Rallycross Megane. Specijalna inačica već dobro poznatog i modela iz Renaulta bit će glavni adut istoimenom proizvođaču u novoj sezoni rallycross utrka. Kako bi cijela priča bila još bolja, razvoj je prepušten tvrtki koja je dokazala da zna što radi kad su u pitanju utrke, Prodrive. Inače, radi se o tvrtki iz Velike Britanije koja je specijalizirana za razvoj trkaćih automobila. Do sada iza sebe ima iskustvo u vođenju F1 tima (Honda), razvoju reli programa za Subaru, razvoju specijalnih verzija Ferrari 550 GTSa i GT programa za Aston Martin.

 

Glavni i odgovorni u Prodriveu, David Richards, ističe kako tvrtka koju vodi već dugo razmišlja o natjecanju u rallycross utrkama te kako će njegovi inženjeri dati sve od sebe da pomognu Renaultu i njegovom vozaču (Guerlain Chicherit) osvojiti naslov prvaka. Inače, Chicherit se već dokazao u vožnji rally utrka i kao – skijaš!

 

Ovaj rallycross monstrum, kako ga nazivaju, temelji se na 4 generaciji modela iz Renaulta. Dizajn i cjelokupni razvoj bit će povjeren već spomenutom proizvođaču, a koji će razviti novi 2.0 litreni turbo motor koji će razvijati za sada nepoznat broj konjskih snaga.

 

Za kraj, ako do sada nikad niste čuli za Rallycross nekoliko riječi i o tome. Radi se o kružnim utrkama koje se voze po različito oblikovanim terenima, a koji podsjećaju na one koje smo navikli gledati u reli utrkama. Vozila koja sudjeluju u njima slična su vozilima za reli ali su nešto snažnija. Prva utrka održana je u Velikoj Britaniji 1967. godine od kada popularnost ovog sporta drastično bilježi stalan rast.

 

Inače, Prodrive već ima iskustva u razvoju automobila za ovakvu vrstu utrka pošto je BMW baš njemu povjerio razvoj MINI rallycross modela 2013. godine.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.