x

Novi Auris Touring Sports !

Toyota je liniji Auris Touring Sports vozila dodala i popularnu karavan izvedbu. Riječ je o prvom karavanu dostupnom u full hybrid izvedbi što predstavlja daljnje širenje primjene Toyotine tehnologije zvane Hybrid Synergy Drive.

Novi Auris Touring Sports kombinuje dinamični dizajn s najfunkcionalnijim i superiornim prtljažnikom, koji je, također, vodeći u klasi. Sa setom baterija   smještenim ispod stražnjih sjedišta, HSD tehnologija ne dovodi u pitanje kapacitet prtljažnog prostora. 

Karavan izvedba trenutno predstavlja 25% prodaje u C-segmentu, dok 76% ove prodaje zauzima Auris flota. Novi Auris Touring Sports će učiniti privlačnijim Auris liniju vozila, te pomoći rastu udjela prodaje ovog modela u segmentu u više od 5% tokom svoje prve godine prodaje u Evropi, odnosno do 2014.  

Dizajn 

Uz 2,600mm međuosovinskog razmaka i 10.4m radijusa okretanja vozila, novi Auris Touring Sports je za 285mm duži nego hatchback varijanta, što rezultira produženim prtljažnikom, odnosno prevjesom preko zadnje osovine. 

Sa stražnjim sjedištima u funkciji , prostor za prtljažnik je 1.115mm dug i 1.452mm širok sa superiornim kapacitetom od 530 litara. S preklopljenim stražnjim sjedištima, dužina prtljažnog prostora se povećava na maksimalnu dužinu od 1.880mm i maksimalnu visinu do 890mm, te pruža ukupni kapacitet od 1.680 litara što je rekordna vrijednost u klasi. 

Auris Touring Sports je jedini karavan u C-segmentu koji kupcima nudi kombinovane prednosti Toyotine Easy Flat tehnologije, odnosno one-touch preklopljivih stražnjih sjedišta, dva nivoa poda u prtljažniku, dvosmjerni pokrov prtljažnika, mrežu za učvršćivanje predmeta, kuke za vrećice, aluminijske rešetke na krovu i 12-voltnu utičnicu u prtljažnom prostoru.

Kao i kod novog hatchback modela, dinamični vanjski dizajn Auris Touring Sports modela maksimizira aerodinamične prednosti, nastale usljed redukovanja visine ovog modela, kao i dinamična poboljšanja nastala zahvaljujući nižem težištu. 

Zajednička karakteristika novog Auris Touring Sports i hatchback modela je novi dizajn prednjeg dijela, koji predstavlja kombinaciju Toyotinog Under Priority dizajnerskog izražaja s Keen Look detaljima koji ovom vozilu daju zapažen, ali i elegentan izgled na cesti. 

Gledano iz profila, dodatna zajednička karakteristika ova dva modela je koso vjetrobransko staklo, koje se pretače u produženu liniju krova s alumunijskim rešetkama i integrisanim stražnjim spojlerom.

Opcionalni Skyview panoramski krov od 1.553mm dužine i 960mm širine, jedan je od najvećih u segmentu, koji dodatno naglašava dojam prostranosti.

Novi Auris Touring Sports ima novi dizajn branika koji je prag utovara snizio za 100mm u odnosu na hatchback model, iznad stražnjeg spojlera od kroma. Kao što je slučaj i s drugim modelima iz Auris linije, nova obložena stražnja kombinacija dizajna svjetla naglašava oblik stražnjeg dijela, odnosno novi D - dizajn i stražnje vjetrobransko staklo.

Performanse vožnje 

Naglašavajući Toyotinu predanost ka poboljšanju dinamičnih sposobnosti svojih vozila kojim se kupcima nudi intenzivnije iskustvo u vožnji, Auris Touring Sports inkorporira sve prednosti novog Auris hatchback modela. Ima jaču karoseriju, niži niže težište, poboljšanja suspenzije i upravljanja, bolju poziciju za vozača i poboljšani NVH karakteristike koje vozaču nude udobnije i intenzivnije iskustvo vožnje. 

Auris Touring Sports će biti dostupan s istom gamom motora kao i Auris hatchback model: izbor od 1.33l Dual VVT-i, te 1.6l Valvematic benzinskog motora, poboljšani 1.4l i 2.0l D-4D dizel motori, i prva full hybrid linija u C-segmentu karavana. 

Sa sposobnošću nezavisnog, ali i rada u kombinaciji, HSD system od1.8l VVT-i, benzinskog i električnog motora, u sinergiji generiše maksimalnu snagu od 136 DIN hp (100 kW), dajući Auris Hybrid Touring Sportsu mogućnost ubrzavanja od 0-100 km/h za 10.9 sekundi i maksimalnu brzinu od 180 km/h.

Auris Touring Sports full hybrid ima najmanju emisiju CO2 u klasi od samo 86 g/km, i značajno nižu emisiju NOx  i NO materija u odnosu na dizelske motore uporedivih performansi. U spoju s Toyotinom Stop & Start tehnologijom i unaprijeđenom Multidrive S transmisijom, CO2 emisije su visoko kompetitivne širom cjelokupne linije Auris Touring Sports vozila. 1.33 i 1.6l benzinski motori generišu 127 i 139 g/km, dok 2.0 litreni dizel generiraju 115 g/km, a 1.4l dizel samo 109 g/km.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.