x

Novi David Brown dolazi u Ženevu!

Ženeva nam u ožujku donosi obnovljeni David Brown Speedback GT temeljen na Jaguaru XKR. Postoji 500 tisuća razloga da bacimo oko na taj ručni rad.

500 tisuća razloga simbolizira, dakako, novac potreban da bi se čovjek dočepao tog retro djelca. Pola milijuna funti, dakle. Dobro, gotovo pola milijuna. 495 tisuća, ako ćemo sitničariti, no pretpostavljamo da nekome tko ima dovoljno dubok džep za to i nije bitna precizno svaka tisućica funti. Uostalom, ostavimo se stvari o kojima ništa ne znamo (milijuni funti) i bacimo se na sam automobil.

 

Mlađahna kompanija David Brown Automotive je predstavila svoj novi primjerak Speedback GT automobila u vidu posvete čuvenom Aston Martinu DB5, modelu koji je postao slavan prije pola stoljeća u filmovima o otočkom tajnom agentu 007. Dotični britanski proizvođač koji proizvodi luksuzna vozila u manjim serijama će izložiti dvije verzije svog automobila na ženevskom sajmu vrlo skoro, početkom ožujka.

 

Na predstojećem sajmu će David Brown Automotive predstaviti model Speedback GT, a koji se ipak u odnosu na svoj prototip predstavljen prije neke 3 godine – razlikuje u 237 „detalja“. Speedback GT taj svoj izvanjski elegantni izgled duguje klasičaru Aston Martinu DB5 iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, a ručno izrađena karoserija je napravljena od aluminija.

 

Automobil je ustvari postavljen na jaguarsku mehaničku platformu (Jaguar XKR, preciznije), a koji se prestao proizvoditi 2014. godine. Upotrebljen je također Jaguarov 5.0-litarski V8 motor s 510 konja. Potpuna Jaguarova karoserija se skinula, a umjesto nje je postavljena ona posve nova, u koju se s bazičnog modela ugradilo samo vjetrobransko staklo te njegovi okviri.

 

Ono što je poznato jest da ovaj Speedback GT model ubrzava od starta do stotke za 4,6 sekundi te kako mu je krajnja brzina elektronski ograničena na 250 km/h. Kao razlika od retro dizajna elegantne vanjštine, unutrašnjost ipak nudi neke moderne sadržaje koji se nalaze u svim suvremenim modelima. Šteta što ta unutrašnjost vizualno nije dahooduzimajuća poput vanjštine, ali što je tu je.

 

Taj interijer obiluje ukrasnim detaljima napravljenima od poliranog metala, a sjedišta su, kao i dijelovi upravljačke table, imali imperativ obloženosti kožom. DBA je tijekom izrade automobila podario dosta pažnje samim detaljima i završnoj obradi, a na samo bojanje je utrošeno osam tjedana tijekom kojih je naneseno čak 14 slojeva boje.

 

U Davidu Brownu onda očito smatraju kako sav taj svoj trud nisu našli na cesti pa su to lijepo i zaračunali, čuli smo na početku već koliko. Kad smo kod same kompanije, David Brown Automotive će svoje dosadašnje sjedište u mjestu Coventry ipak preseliti na neko novo. U pitanju je nova i navodno prestižna lokaciju s mnogo više prostora, a što sugerira i povećanje samih proizvodnih kapaciteta te širenje proizvodnog programa.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.