x

Novi S-MAX će mjeriti otkucaje srca!

Ford će u Frankfurtu predstaviti koncept nove generacije omiljenog porodičnog monovulemena S-MAX, koji će do zuba biti naoružan novim tehnologijama, čak i onim za kontrolu srčanog pulsa putnika. No, prije debija u Frakfurtu, Ford je odlučio upriličiti online premijeru koncepta.

Koncept je osmišljen za evropsko tržište, a na serijski model moraćemo sačekati do sljedeće godine. S-MAX je prvi put predstavljen 2006., a Ford je do danas prodao 350.000 primjeraka ovog modela čime je osigurao znatan broj novih kupaca Forda.

Na danas objavljenim fotografijama S-MAX koncepta, vidljiva je vizija budućeg sportsko-rekreativnog automobila koji se nadovezuje na trenutno popularne i aktuelne modele bez kompromisa na polju praktičnosti, sa preciznim dizajnom, kvalitetno izrađenim detaljima, naprednim tehnologijama i još fleksibilnijom unutrašnjošću.

Novi porodični oblik prate i veće staklene površine,  uska svjetla,  a Ford je za pogon izabrao potpuno novi  1.5-litarski motor iz porodice EcoBoost.

Kabina novog modela opremljena je sa četiri sjedišta i petim centralnim zadnjim sjedištem koje se može uvući u pod radi kreiranja prostranijeg enterijera. Instrument panel presvučen je ultra mekom kožom, zajedno sa detaljima od kože i ugljeničnih vlakana na sjedištima.

Novi i poboljšani sistemi

S-MAX koncept opremljen je najnovijim tehnologijama. Fordova napredna tehnologija za komunikaciju iz auta u auto omogućava razgovor iz vozila sa slično opremljenim vozilima u slučaju  približavanja vozila iz pogrešnog pravca na auto-putu ili u slučaju da se vozilo zaustavilo na potencijalno opasnom dijelu, kao što je nepregledan zavoj.

Fordov sistem inteligentne zaštite registruje da se pred vozilom nalazi pješak i u slučaju kada je sudar neizbježan, samoinicijativno koči.

Napredna verzija sistema za pomoć pri parkiranju sa mogućnošću oštrog bočnog parkiranja , pomoći za izlazak sa parkinga i upozorenjem za promet iz suprotnog pravca predstavlja sljedeću generaciju Fordove tehnologije parkiranja, koja kontroliše upravljanje, izbor stepena prenosa te kretanja unaprijed i unazad, a vozača upozorava na vozila koja se približavaju prilikom napuštanja parkinga.  

U Fordu nisu zaboravili ni najnoviju SYNC verziju koja omogućava jednostavniju povezanost I upravljanje bluetooth uređajima, a opremljen je i  bezžičnim pristupom internetu te sistemom MyFord Touch, koji omogućava upravljanje određenim funkcijama na  touch screen  displeju ili putem govornih uputa.

Senzori mjere otkucaje srca

Fordovo EKG sjedište za nadgledanje frekvencije srca vozača evidentira broj srčanih otkucaja, koji bi trebao biti praćen od strane zdravstvenih centara, a uz Ford SYNC nudi mogućnost povezivanja sa zdravstvenim radnikom u slučaju neočekivanog ponašanja ili čak aktiviraju sigurnosni sistem, koji bi, u slučaju potrebe, preuzeo kontrolu.

Sistem za registraciju nivoa šećera u krvi povezan sa Ford SYNC funkcijom, roditelje bi mogao upozoriti na akutni napad šećerne bolesti kod djeteta koje spava na zadnjem sjedištu.

Na centralnoj konzoli biće veliki displej, na kojem će vozač moći pohraniti podatke o vozilu, navigacijske upute, dok će suvozač na drugom dijelu ekrana moći uživati u filmu ili seriji.

ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.