x

Novi Toyotin hibrid kreće u svijet iz Turske!

Toyota je u fabrici Sakarja pokrenula proizvodnju novog krosovera C-HR, koji je svjetsku premijeru imao na sajmu automobila u Ženevi 2016.

C-HR je prvi Toyotin model sa hibridnim pogonom koji se izrađuje u turskom pogonu ove kompanije, u kome se već proizvode modeli Corolla i Verso. Rival modelima kao što su Honda HR-V, Nissan Juke ili Mazda CX-3, razlikuje se po hrabrom dizajnerskom iskoraku japanskog proizvođača.

 

Pogonski sistem je preuzet od Priusa. Benzinskom 1.8 litarskom agregatu pridodat je elektromotor, a ukupna kombinovana snaga dostiže 122 ks, uz CO2 emisiju od 90 g/km. Hibrid je opremljen mjenjačem sa kontinualno-promenljivim stepenom prenosa (CVT).

 

Toyota C-HR biće dostupna i sa konvencionalnim pogonom. U ponudi je 1.2 litarski turbo benzinac sa 116 ks, koji je prvi put upotrebljen u modelu Auris. Ova verzija opremljena je šestobrzinskim manuelnim mjenjačem ili opcioni CVT-om.

 

Na pojedinim tržištima, novi krosover će se prodavati i sa 2.0 litarskim atmosfercem uparenim isključivo sa CVT mjenjačem.

 

Toyota C-HR ujedno je i prvi model japanske kompanije zasnovan na novoj globalnoj mehaničkoj platformi (TNGA), koji će se izrađivati izvan te zemlje.

 

Uvođenjem novog krosovera u proizvodni program, fabrika u Turskoj povećala je kapacitet sa 150.000 na 280.000 automobila godišnje. Oko 80% vozila koja siđu sa fabričkih traka turskog pogona izvozi se na evropsko tržište, a Toyota planira da proširi izvoz svojih automobila iz Turske i na SAD, Kanadu, Tajvan, Južnu Afriku...

 

Toyota C-HR uskoro stiže i na naše tržište, a već se može poručiti po cijeni od 20.990 evra, koliko košta verzija sa 1.2 benzincem i pogonom na prednje točkove. Cijena modela sa hibridnim pogonom startuje od 27.500 evra.

 

Izvor: nezavisne.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.