x

Novi pacijenti će uskoro imati vještačko srce!

Francuska laboratorija Karma, koja je proizvela prvo vještačko srce na svijetu, saopštila je danas da se uskoro očekuje novo ugrađivanje.

Osnivač grupe Filip Puleti izjavio je da se operacija očekuje za nekoliko nedjelja kada se analiziraju rezultati prvog ugrađenog vještačkog srca na pacijentu koji je početka marta preminuo poslije 75 dana od hirurške intervencije. 

``Nova operacija će zavisiti od zdravstvenog stanja novog pacijenta i analiza rezultata prvog ugrađenog srca``, rekao je Puleti, a prenose francuski mediji. 

Pacijent, kome je srce ugrađeno 18. decembra, preminuo je 2. marta, poslije 75 dana, iako su ljekari predvidjeli da će najduže živjeti do 30 dana poslije operacije. 

``Srce se iznenada zaustavilo. Došlo je do kratkog spoja, To je dovelo do stanja srčanog infarkta kao kod pravog srca. Zbog toga su potrebne detaljne analize prije ugrađivanja novog srca``, dodao je Puleti.

Vještačko srce funkcioniše skoro kao i pravo i sprečava jake neželjene efekte tokom presađivanja pravog srca. Najgori efekat je stvaranje krvnih ugrušaka (tromba) koje može da bude fatalno za pacijenta. 

Laboratorija je nedavno saopštila da će ugraditi vještačko srce na tri pacijenta kako bi se provjerila bezbjednost proteze. Potom će biti ugrađeno na 20 bolesnika u drugoj fazi eksperimenta. Taj period će trajati najmanje pet godina. 

Međutim, neće moći svi pacijenti s teškom srčanom insuficijencijom da dobiju vještačko srce. Proteza je teška 900 grama, teža od pravog srca, koje je teško 300 grama. 

Takvo srce neće moći da se ugrađuje krupnijim pacijentima, a 70 odsto je kompatibilan za grudni koš muškarca i 25 odsto za grudni koš žene. 

Vještačko srce će koštati 160.000 evra, koliko košta i presađivanje pravog srce s veoma dugim post-operativnim tokom.

Izvor: b92.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.