x

Novi trendovski Opel ADAM kao stvoren za reli-utrke !

Ženeva/Rüsselsheim. Opel se u studenom 2012. vratio automobilističkom sportu varijantom ADAM Cup. Na Ženevskom sajmu automobila ovaj brand sada predstavlja još jednu zvijezdu u svojoj ponudi: novu konceptnu studiju nedavnog predstavljenog trendovskog automobila ADAM-a konstruiranu prema FIA-inim R2 specifikacijama. Finalna faza razvoja i homologacija planirane su tijekom 2013. godine. ADAM R2 predstavlja još jedan korak za Opel u njegovoj novoj automobilističkoj strategiji – ponudu vrhunskog vozila za međunarodne kupce zainteresirane za vožnju relija koji žele mogućnost sudjelovanja na svim nacionalnim prvenstvima u Europi.

Šarmantan, profinjen, privlačan: to se odnosi na ADAM općenito, ali i na njegovu relijašku varijantu R2. Posebne komponente karoserije iz Opelove sportske linije OPC, bravice za brzo otvaranje na poklopcu motora i prtljažnika te prednji i stražnji štitnici podvozja naglašavaju sportski karakter ovog snažnog stručnjaka za asfaltirane i šljunčane podloge. Njegova jedinstvena osnovna konstrukcija također je oličenje visoke tehnologije.

ADAM R2 pogoni 1,6-litarski ECOTEC 16V motor s promjenjivim radom bregaste osovine koji u svojoj trkačkoj konfiguraciji razvija oko 185 KS i maksimalni okretni moment od oko 190 Nm. Snaga se prenosi pomoću sekvencijalnog mjenjača s pet brzina tvrtke Sadev te diferencijala s ograničenim klizanjem i višelamenlnom spojkom. Podvozje u konfiguracijama  – za vožnju po asfaltu ili makadamu – osiguravaju maksimalno prijanjanje uz podlogu i dinamično upravljanje. Zahvaljujući sustavu s hidrauličnom ručnom kočnicom s lakom aktivacijom, 4-klipnim Brembo kočničkim čeljustima sprijeda i regulaciji tlaka kočenja na stražnjoj osovini, relijaški ADAM nudi i izvrsno usporavanje.

U kabini modela R2 nalaze se sve značajke karakteristične za profesionalna natjecateljska vozila, a mnogi su detalji prisutni već kao dio specifikacije koju će ove godine homologirati FIA, krovna svjetska automobilistička udruga. U opremi je sljedeće: integrirana sigurnosna struktura (roll bar), profesionalna trkaća sjedala SPARCO kompatibilna sa sigurnosnim sustavom HANS za vozača, kokpit s LCD indikatorom promjene stupnja prijenosa, kontrolnom žaruljicom i putnim računalom MONIT, središnja upravljačka ploča, svjetlo za praćenje karte te aparat za gašenje požara na električnim instalacijama.

Ultrakompaktni R2 temelji se na novoj ADAM-ovoj Cup izvedbi. i predstavlja prvi korak u Opelovu novom programu promocije amaterskog relija usmjerenom na Europu koji će omogućiti mladim vozačima da postupno napreduju do sudjelovanja u najboljim europskim natjecanjima. Od sezone 2013. nadalje čak 40 vozila ADAM Cup natjecat će se za brandovske trofeje u Njemačkoj i Francuskoj. U njemačkom ADAC Opel Rallye Cupu pobjednik posebne grane natjecanja „Rallye Junior“ (za vozače do 27. godine starosti) napredovat će u klasu R2 te će ga u sljedećoj sezoni na poseban način podržati Opel i ADAC.

ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.