x

Novitecov Aventador SV više nema atmosferski motor!

Kad ``polude`` u tuning kompaniji Novitec, rezultat je Lamborghini Aventador SV bez krova čiji je 6,5-litarski V12 motor potpomognut mehaničkim kompresorom.

U Novitecu su se već bavili Lamborghinijevim modelom Aventador SV, ali su tada više pažnje posvetili smanjenju mase supersportskog automobila, a manje povećanju potencijala atmosferskog V12 motora u čijih je 6,5 litara radne zapremine Lamborghini ``smjestio`` 750 konjskih snaga.

 

Kako god, izgleda da 750 KS i 690 Nm najvećeg obrtnog momenta ipak nije dovoljno, jer je Novitec pripremio Aventador SV Roadster, čiji spomenuti motor uz asistenciju mehaničkog kompresora raspolaže s 970 KS, a u kompaniji kažu da je sve više potencijalnih kupaca koji insistiraju na motoru s 1.000 KS, što uz mehanički kompresor ili turbo-punjač(e) ne bi trebalo da bude poseban problem.

 

U Novitecu nisu objavili informacije o performansama SV-a (Super Veloce) s dodatnih 220 KS koji ``vozi`` na 20 i 21-inčnim Vossen felgama i također je podvrgnut karbonskoj ``dijeti``, ali ističu fenomenalan zvuk motora u kombinaciji s novim izduvnim sistemom.

 

Podsjećanja radi, standardni Aventador SV Roadster od 0 do 100 km/h stiže nakon 2,9 sekundi, od 0 do 200 km/h nakon 8,8 sekundi, a njegova maksimalna brzina je iznad 350 km/h. Jedna konjska snaga ``nosi`` 2,1 kilogram.

 

Izvor: Klix.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.