x

Novo istraživanje otkrilo da je najnezdravija namirnica ipak sojino ulje!

Polovica biljnih ulja koja se u svijetu proizvode su zapravo sojino ulje

Ako vam se čini da je šećer najnezdravija hrana koju konzumirate, niste u pravu. Nova istraživanja objavljena u časopisu Plos One, kažu da je najnezdravija namirnica dugo znano sojino ulje.

 

Znanstvenici su hranili miševe hranom koja je sadržavala 40 posto masti. Jedna grupa miševa dobijala je zasićene masti iz kokosovog ulja dok je druga grupa životinja hranjena nezasićenim mastima uglavnom iz sjemena soje. Miševima su još davane dvije verzije hrane bogate mastima uz dodatak fruktoze.

 

Pretpostavljeno je da će miševi koji jedu masti s fruktozom najviše dobiti na težini i da će razviti najjaču otpornost na inzulin. Ali to se nije dogodilo. Najviše su na kilaži dobili oni koji su jeli hranu sa sojinim uljem, 9 posto djgjviše nego nego miševi koji su jeli masnu hranu sa fruktozom, a čak 25 posto više nego oni koji se jeli masti iz kokosovog ulja.

 

Uzrokuje masniju jetru i otpornost na inzulin

 

Neki restorani čak ističu kako pripremaju hranu na sojinom ulju

 

Miševi na sojinom ulju imali su masniju jetru i razvili su veću rezistenciju na inzulin, oba stanja prijetećeg dijabetesa i metabolitičkog sindroma. Ovo je iznenađujuće otkriće jer se općenito smatra da su nezasićene masne kiseline, kao one iz sojinog ulja, zdrave.

 

Polovica biljnih ulja koje se u svijetu proizvode je sojino ulje. Zbog niske cijene koristi se u puno pakirane hrane. Omiljeno je u restoranima, mnogi restorani i ističu činjenicu da spemaju na sojinom ulju jer se smatra zdravim.

 

Znanstvenici nisu uopće sigurni što sojino ulje čini tako nezdravim, osim ako nije možda način na koji geni određuju kako tijelo metabolizira masnoće. I druga procesuirana biljna ulja ne čine se boljima.

 

Potrebna dodatna istraživanja

 

Testirano je i ulje kukuruza i nađeno je da isto uzrokuje pretilost, više nego kokosovo ulje, ali manje od sojinog. Koliko možemo vjerovati studiji učinjenoj na miševima? I više nego mislimo. Geni naše jetre ponašaju se slično kao i geni miševa. Pa ako od sojinog ulja njihova jetra postaje masna, ni nama neće biti bolje.

 

Iako se moraju provesti dodatna istraživanja nije na odmet ukinuti sojino ulje gdje god je moguće. Izbjegavajte procesuiranu hranu na kojoj je navedeno da sadrži biljna ulja. Ako na proizvodu piše biljna ulja, to je uglavnom baš sojino ulje ili njegova komponenta.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.