x

Nudi milion dolara onome ko uspije riješiti zadatak !

Bankar iz Teksasa i veliki zaljubljenik u matematiku ponudio je milijun dolara osobi koja može riješiti kompleksnu matematičku jednadžbu koja stručnjake muči još od `80-ih godina prošlog stoljeća. 

Andrew ``Andy`` Beal, bankar je iz Dallasa koji je 1997. godine poklanjao 5000 dolara osobi koja može riješiti jednadžbu koju je nazvao prema sebi (Bealova pretpostavka o teoriji brojeva), a sad je odlučio ponuditi više kako bi potaknuo mlade ljude da se zainteresiraju za matematiku, piše Associated Press.

``Povećao sam nagradu jer je to dobar način da privučem pažnju na matematiku općenito te na Bealovu pretpostavku. Nadam se da će mnogi mladi ljudi zbog ovoga biti privučeni u svijet matematike``, napisao je u izjavi za medije.

Bealova pretpostavka traži da se dokaže da ako je Ax + By = Cz, a A, B i C su pozitivni cijeli brojevi i x, y i z pozitivni cijeli brojevi veći od dva onda A, B i C imaju zajednički faktor. Iz Američkog matematičkog društva u Rhode Islandu poručili su da je ovaj primjer, kao i u mnogim drugim slučajevima kad su u pitanju teorije brojeva, ``lako prepričati, ali izuzetno teško dokazati``.

1995. godine sličan matematički problem, Fermatov posljednji teorem, dokazali su Andrew Wiles i Richard Taylor više od 350 godina nakon što je napisan, prenosi Business Insider.

Trenutno je najduže neriješen matematički problem Goldbachova pretpostavka koju je ruski matematičar postavio 1742. godine, stoji u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Izvor:index.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.