x

Nurkić će biti izabran u top 10 na NBA draftu?!

Već smo pisali o tome da će se Jusuf Nurkić prijaviti za ovogodišnji NBA draft, kao i o ogromnom interesu ekipa iz najjače svjetske lige za našeg centra (na pojedine utakmice Cedevite u Eurokupu svoje izaslanike znalo je slati istovremeno po 11 američkih klubova!).

Pisali smo i o tome da bi se 19-godišnjak iz Živinica mogao već naljeto otisnuti u NBA u slučaju da bude izabran u gornjoj polovini prve runde drafta (u prvom i drugom krugu bira se po 30 igrača), jer bi mu to donijelo ugovor koji bi bio dovoljno finansijski jak da pokrije i dio obeštećnja zagrebačkoj ekipi.

Odluka u Njujorku

Doskora Jusufovo ime nije kružilo tih željenih 15 "pikova" prve runde, ali kako se sezona bliži kraju, njegove akcije skaču sve više pa tako specijalizirani američki portal "Draft Express", čije su procjene uglavnom podudaraju s razmišljanjima NBA klubova, u svojoj posljednjoj analizi predstojećeg drafta (26. juni u Njujorku) prognozira Nurkiću izbor na čak 11. poziciju!

Nurkiću je prostor posvetio i zvanični internetski sajt NBA lige, koji tvrdi da bi Jusuf mogao upasti i u "top 10".

- Dobar finiš sezone gura ga naprijed, mogao bi biti čak drugi centar drafta - piše NBA.com.

Bude li Jusuf zaista izabran tako visoko, dobio bi ugovor vrijedan najmanje šest miliona dolara (približno 4,3 miliona eura) za tri sezone, dovoljno da se, u saradnju s novim klubom (NBA ekipama dozvoljeno je plaćati najviše 500.000 dolara obeštećenja u inozemstvo), aktivira izlazna klauzula u ugovoru s Cedevitom, vrijedna, navodno, milion eura.

Rok 27. april

Inače, prognozira se da će kao prvi biti izabran krilni igrač Kanzas univerziteta Endrju Vigins (Andrew Wiggins), dok od Evropljana najbolje kotira hrvatsko krilo Dario Šarić, potencijalni deveti "pik".

Inače, Nurkić ima pravo da povuče eventualnu prijavu za ovogodišnji draft ukoliko procijeni da neće biti izabran na željenoj poziciji, odnosno da prolognira izlazak za iduću godinu. Krajnji rok za prijavu je 27. april, a za povlačenje zahtjeva 16. juni.

Ne izađe li ranije na draft, Jusuf će 2016., kada puni 21 godinu, automatski biti u konkurenciji za izbor.

Impresivna statistika

Amerikanci su impresionirani Nurkićevim fizičkim sposobnostima i potencijalom, kao i činjenicom da Jusuf i u prilično limitiranoj minutaži bilježi impresivnu statistiku.

Tako je Jusuf, statistički, među deset najboljih igrača Jadranske ABA lige, mada na parketu provodi samo 16,3 minute po meču. No, i to mu je dovoljno da bilježi učinak od 11,6 poena i 4,6 skokova u prosjeku.

 

Izvor: avaz.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.