x

Nuspojave za vrijeme trudnoće koje je teško izbjeći!

Ne naziva se trudnoća bezrazložno drugim stanjem, a devet mjeseci iščekivanja bebe ne mora nužno slijediti sva pravila. Iako svaka majka uživa u čekanju bebe, a mnoge ističu da im je to jedan od najljepših perioda života, trudnoća nerijetko donosi i komplikacije. Jeste li sigurni da znate što vas točno očekuje?

Trudnoću vrlo često prate i neugodna stanja, poput mučnina, pigmentacije, hemoroida ili nesanice. 

Promjene raspoloženja
Tijekom trudnoće u tijelu se drastično mijenja razina hormona, a granice između suza i ljutnje vrlo su male. Za razliku od razdoblja PMS-a, u trudnoći razina progesterona, hormona koji utječe na raspoloženje, ne opada te je konstantno na visokoj razini. No kako biste umanjili te neminovne promjene raspoloženja, pomoći će vam vježbanje i uzimanje vitamina B, a za smirenje emocija, ali i trbuha može pomoći čaj od mente, prenosi bodyandsoul.com.au.

Trudnička pigmentacija
Neke žene za vrijeme trudnoće suočavaju se s pigmentacijama na licu. Poznata kao chloasma, hiperpigmentacija na licu događa se zbog hormonalnih promjena tijekom trudnoće, a stanje se dodatno pogoršava na suncu. I dok neki tvrde da su hiperpigmentacije nakon trudnoće uspješno riješili akupunkturom, jedan od poznatih narodnih lijekova je stavljanje smjese od bobica šipka na pigmentirani dio lica i to dva puta tjedno po 20 minuta. No sve u svemu, uvijek je najbolje prvo se posavjetovati s liječnikom.

Nesanica
Oko 78 posto žena pati od nesanice tijekom trudnoće, a ona može biti izazvana nelagodom, nemogućnosti da se trudnica udobno smjesti tijekom spavanja, strahom od poroda ili nedostatkom željeza. Ako se svake noći budite u isto vrijeme, to vrlo lako može ukazivati na nedostatak željeza. Osim toga, preporučljivo je tijekom dana baviti se laganom tjelovježbom kako biste do navečer bili umorni i spremni za spavanje.

 

Hemoroidi
Hemoroidi su otečene i proširene vene u i oko anusa te donjeg dijela rektuma. Da imate hemoroide, možda shvatite tek prilikom poroda ili obavljanja velike nužde. Naprezanje samo dodatno povećava otečene vene u anusu ili na području rektuma. Kako biste spriječili zatvor, jedite puno voća i povrća. Ukoliko osjećate bol, najbolje je obratiti se liječniku.

Žgaravica
Žgaravica nastaje kada se sadržaj želuca vraća prema donjem dijelu jednaka, a javlja se osjećaj žarenja, pečenja i boli u gornjem dijelu trbuha ili iza prsne kosti koji se može širiti u ždrijelo ili usta. Uzrokuje je kiselina koja se iz želuca vraća i uspinje kroz jednjak, a naziva se još i refluksom kiseline. Kako biste spriječili žgaravicu ili je umanjili tijekom trudnoće, jedite više manjih, ali češćih obroka. Valja i izbjegavati začinjenu hranu i prestati pušiti. Također, antacidi mogu pomoći, no važno je prvo se posavjetovati s liječnikom. Od velike pomoći može biti i spavanje u lagano povišenom položaju.

Gestacijski dijabetes
Oko dva do tri posto trudnica pati od gestacijskog dijabetesa koji može dovesti do porođajnih komplikacija. Gestacijski dijabetes se javlja kao direktna posljedica trudnoće, no prolazan je i nakon porođaja se najčešće povlači. Do ovog stanja dolazi jer hormoni koji tijekom trudnoće u većim količinama kruže tijelom žene imaju suprotan učinak od inzulina. Gušterača stoga mora lučiti veće količine inzulina da bi regulirala razinu šećera. Katkad čitav mehanizam ne funkcionira najbolje pa dolazi do trudničkog dijabetesa. Većina žena to stanje uspijeva kontrolirati putem prehrane, no oko 10 posto žena treba injekciju inzulina. Značajan broj žena nakon gestacijskog dijabetesa može razviti dijabetes kasnije u životu ili u sljedećoj trudnoći. Stoga je svakako važno redovito vježbati, ne pušiti i redovito provjeravati krvni tlak.

Osjetljivost grudi
Bolne grudi često su jedan od najranijih znakova trudnoće. To znači da se tijelo priprema za dojenje, zahvaljujući povećanim razinama estrogena i progesterona. Kako biste si olakšali, nosite čvrsti grudnjak, smanjite konzumaciju kofeina i uzimajte vitamin B.

Mučnine
Oko 50 posto trudnica pati od stalnih mučnina tijekom prvog tromjesečja. Na početku trudnoće proizvodi se hormon hCG, a što se više proizvodi tog hormona, to ćete osjećati jaču mučninu. Mogu vam pomoći čaj od đumbira, blagi krekeri ili trakice koje se inače koriste za morsku bolest, a možete isprobati i akupunkturu.

Visok krvni tlak
Tijekom trudnoće redovito se prati krvni tlak. Naime upravo se u drugom stanju može pojaviti visok krvni tlak ili preeklampsija, a to stanje obično se povlači nakon poroda. Trudnice s visokim krvnim tlakom vrlo često idu na inducirani porod.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.