x

Nutricionisti tvrde da je đus od narandže prevara!

U svakoj reklami uz sliku doručka vidjeće se i čaša đusa od naranče, a tzv. prirodni sokovi već se deceniajma ističu kao odličan saveznik zdravlja zbog obilja vitamina koje nude. Ali, analizom nutricionističkog profila, tvornički sok od narandže zapravo je obično smeće, tvrde stručnjaci.

Naime, za zdravlje bi bilo bolje popiti običnu čašu vode, a đus je po svojim nutricionističkim sastojcima jednak bilo kojem napitku punom šećera.

 

Kupovni sok, upkos etiketi s garancijom da je `sok potpuno prirodan`, `bez dodanih šećera i konzervansa` ili `100% od narandže`, zapravo je kalorijska bomba s vrlo niskim postotkom nutrijenata i upitnom količinom vitamina C.

 

Veliki protivnik Đusa je kanadska naičnica Alisa Hamilton koja tvrdi da se o zdravim efektima soka od narandže može govoriti jedino ako smo ga sami cijedili. Ona je napisala knjigu ``Iscijeđeno: Sve što ne znate o soku od narandže`` u izdanju Yale University Pressa u kojoj se obrušila na proizvođače sokova koji u reklamama svjesno lažu o njegovim svojstvima kao zdravim.

 

S obzirom da je daleki Brazil, zbog jeftine radne snage i slabih zakona o zaštiti okoline, Floridi preoteo svjetski primat u proizvodnji soka od narandže, dug put koji pređe do kupaca širom svijeta glavni je uzročnik `oplemenjivanja` soka konzervansima koji produžuju njegovu trajnost i aditivima koji mu daju svjež okus. To objašnjava i činjenicu da, iako je prosječno trajanje soka 60 dana, sok od narandže na policama trgovina može stajati i po godinu dana. Takođe, tokom pasterizacije sok se zagrijava, iz njega se `izvlači` kiseonik, a potom se stavlja u velike metalne kotlove i oblino `začinjava`  hemikalijama. Takav je sok daleko od prirodnog, svježe iscjeđenog, kakvim ga reklamiraju, objašnjava Hamilton.

 

Prema nutritivnim vrijednostima 3,5 dlc kupovnog soka od narandže ima:

 

    153 kalorije

 

    34 grama ugljikohidrata

 

    27 grama šećera

 

    2.4 grama proteina

 

    0.7 grama vlakna

 

To je otprilike ista količina ugljenih hidrata i samo tri grama šećera manje nego što se nalazi u, na primjer, vrećici popularnih bombona M&Ms.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.