x

O OVOM DJEČAKU PRIČA CIJELI SVIJET: Ide na operaciju promjene spola, a ima samo 4 godine!

Četvorogodišnji dječak iz Australije biće podvrgnut operaciji promjene spola. Odjeljenje za obrazovanje u Novom Južnom Velsu razvilo je način podrške dječaku koji će sljedeće godine krenuti u vrtić. Psiholozi i stručnjaci za transrodne osobe smatraju da je dječak suviše mali da bi se podvrgnuo tako opasnoj operaciji koja zahtijeva niz promjena.

“U većini situacija bih rekla da su osobe sa četiri godine premlade da bi se preduzimale bilo kakve drastične mjere. Međutim, iskustvo mi je pokazalo da su djeca sa jakom identifikacijom suprotnog jpola uglavnom u pravu u tome šta tačno osjećaju”, rekla je Ketrin Mekregor, advokat za transrodne osobe.

 

Rouz Kqntali, klinički psiholog, rekla je da je po njoj 4 godine apsolutno preran period za nešto ovako ozbiljno.

 

“Ja bih bila veoma obazriva, a vjerujem da bi i drugi psiholozi rekli to isto. U tom periodu kod djeteta se sve još uvijek razvija”, ispričala je.

 

Gregori Prajor iz odjeljenja za obrazovanje Novog Južnog Velsa rekao je da je dio njihove inicijative “Sigurne škole” i pomoć djeci koja imaju problema sa se*sualnom identifikacijom i da je ovaj četvorogišnjak najmlađi slučaj koji su imali do sada.

(Srbija Danas)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.