x

O čemu mi pričamo? Iz bh. prvenstva u četvrtu ligu Francuske!

Košarkaško prvenstvo Bosne i Hercegovine ove godine bi trebalo biti nešto zanimljivije.

Ekipe su dosta izjednačene i do samog kraja Lige 10 vodiće se velika borba za plasman u završnicu prvenstva BiH, ali i dalje dobar dio igrača u bh. prvenstvu čine igrači sa pasošima Srbije i Hrvatske.

 

Polovni i istrošeni košarkaši su idealni za naše klubove. Nisu skupi i daju određeni kvalitet, koji je dovoljan za igranje u prvenstvu Bosne i Hercegovine što svakako nije ohrabrujuće.

 

Ono malo kvalitetnih košarkaša pobjegne iz BiH za malo boljom ponudom, a posljednji primjer je odlazak Josipa Naletilića iz Širokog, koji se skrasio u četvrtoj ligi Francuske. Sam ovaj transfer potvrđuje da igrači jedva čekaju da odu iz BiH, kako bi barem nešto zaradili. 

 

Osvajanje trofeja odavno više nije imperativ. Košarka, kao i fudbal sve je više u kandžama novca, a bh. klubovi u takvom sistemu nemaju apsolutno nikakve šanse. O kvalitetu bh. lige je suvišno pričati. Igra se najbolje što se može, ali daleko je to od bilo kakve solidne evropske lige.

 

Možda bi kvaliteta i bilo kada bi klubovi radili više sa mladim igračima, ali i za to su potrebni stručni treneri kojih u BiH ima sasvim dovoljno, ali rezultat koji je klubovima najbitniji, sprječava razvoj mladih igrača.

 

I dok je god tako gledat ćemo odlaske naših mladih igrača u klubove koji im garantuju pravilan razvoj, ali i odlaske naših iskusnih košarkaša u niže evropske lige, jer objektivno, ko bi se još patio na bh. parketima kada je liga na samom evropskom dnu.

 

Dolaskom stranaca i odlaskom bh. boljih igrača, naša liga nema veliku budućnost. Iz godine u godinu je sve gore, a nedostatak kvaliteta iz bh. lige će u narednim godinama posebno osjetiti reprezentacija BiH.

 

Izvor: sportsport.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.