OBN TV: LONCI I POKLOPCI

23.10.2016 10:00
obn-tv-lonci-i-poklopci-main

Lonci i poklopci u nedjelju 23.10.2016. donose nove recepte za ukusna i zdrava jela. Vjeko Kramer i Marizela Šabanović nutricionistikinja iz Tuzle savjetujju da se i ove jeseni na meniju obavezno pronađe i mjesta za tikvu. Sa obiljem dragocjenih ljekovitih sastojaka, tikva je nezaobilazna namirnica na trpezi. 

Danas se jede u čitavom svijetu, od nje mogu da se pripremaju i slana i slatka jela, može da se jede živa, dinstana, pečena, pržena, a na organizam izuzetno blagotvorno utiče i svježe cijeđen sok. Vjeko je odlučio 522. emisiju započeti pripremom pekmeza od tikve, zatim će pripremati gljive na puri a za kraj je pokazati kako pripremiti ukusnu grillanu piletinu sa salatom od palačinki.

 

Kako da se hranite u pojedinim godišnjim dobima sa velikim brojem savjeta možete više saznati na www.nutricionizam.ba stranici koju vodi Marizela.

 

PEKMEZ OD TIKVE

 

1 tikva

1 kg šljiva    /   ½  kg jabuka   /   ½  kg krušaka   /  ½  kg  dunja

100 g đumbir i 1 mahuna vanilije

1kg  šećera

 

Tikvu, voće i đumbir očistiti, usitniti, staviti u lonac, pošećeriti dodati 1 dl vode i kuhati oko 1h dok tikva omekša, a voće se počne raskuhavati. Začiniti vanilijom i izmiksati štapnim mikserom pa mješati još par minuta. Staklenke oprati, dobro osušiti i zagrjati u rerni pa ih tople puniti toplim pekmezom i odmah zatvarati poklopcima koje smo prethodno isto tako oprali, dezinficirali kipućom vodom.

 

GLJIVE NA PURI

 

250 g kukuruzne krupice

½ kg mješavine gljiva

200 g cherry rajčica    /   1 crvni luk   /   3-4 češnja češnjaka

200 g mozzarelle

peršinov list 

sol i papar

ulje

Vegeta

 

Skuhati malo gušću puru na vodi začinjenoj vegetom u koju smo dodali malo maslaca i izliti ju u okrugli kalup da se ohladi. Ispirjati sitno sjeckani luk na malo ulja i dodati gljive sječene na rezance. začiniti solju, paprom, vegetom i češnjakom te peršinovim listom. Gljive rasporediti na podlogu od pure. Na vrhu rasporediti polovine cherry rajčica i mozzarellu i zapeći 10 ak minuta u pećnici dok se sir ne otopi.

 

GRILLANA PILETINA SA SALATOM OD PALAČINKI

 

½ kg piletine

10ak palačinki

200 g travničkog sira

3 rajčica  /   1 krastavac  /  1 paprika   /    2 ljubičasta luka

maslinovo ulje i  limunov sok

peršinov list 

Vegeta

 

Piletinu marinirati u grill mješavini barem 2 sata. Svo povrće isjeckati na kockice i pomješati, začiniti limunovim sokom i maslinovim uljem. Palačinke zarolati i isjeći na trakice. Umješati u salatu. Ostaviti da se marinira u hladnjaku. Piletinu izgrilati na grill tavi i poslužiti uz salatu.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.