x

ODAKLE SE POJAVILA PRIČA DA ĆE NA PROLJEĆE IZBITI RAT U BiH? Narod pozvan da nabavi oružje!

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozorio je u srijedu kako se stanje u zemlji ``drastično`` komplicira te kako je nužno poduzeti sve raspoložive mjere da bi se spriječilo širenje ratnohuškačke retorike, a naznačio je kako ulogu u svemu tome ima predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

``Držim da se stanje u BiH drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu, jer se sve više spominje ratnohuškačka retorika i ratne opcije``, kazao je Mektić na konferenciji za novinstvo u Sarajevu podsjećajući na učestale izjave o mogućem izbijanju oružanih sukoba u BiH.

 

Kao primjer naveo je ponovljene izjave Dževada Galijaševića, stalnog analitičara Televizije RS (RTRS), koji opetovano iznosi tvrdnje kako će na proljeće u BiH izbiti rat, ali i istup umirovljenog generala Armije BiH Atifa Dudakovića koji je ranije ovog mjeseca na jednom skupu u Luxembourgu pozvao Bošnjake da počnu nabavljati vojne odore i opremu.

 

Ministar sigurnosti kazao je kao su sadašnje vlasti u BiH odlučne poduzeti sve mjere koje su nužne kako bi se država zaštitila od takvih napada na njen opstanak. 

 

``Želim poručiti tim likovima da politika rata ovdje neće proći i pozivam sve narode u BiH da takvu retoriku i opciju odbace``, kazao je Mektić upozoravajući kako iskustvo nedavnog rata treba biti opomena svima.

 

Kazao je kako bi Tužiteljstvo BiH moralo hitno reagirati i ispitati one koji pozivaju na rat i sukobe i utvrditi tko stoji iza takvih istupa. ``Oni služe određenim političkim interesima s ciljem stvaranja napetosti, straha i nestabilnosti``, kazao je ministar sigurnosti.

 

Mektić je ustvrdio kako ratnohuškačka retorika koja se čuje u programima RTRS nije slučajna, odnosno kako su Galijaševićevi istupi koordinirani i to iz Dodikova ureda, pri čemu mu se znakovitim čine Galijaševićevi napadi na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

 

``To se koordinira iz ureda Milorada Dodika posredstvom (njegovog savjetnika za medije) Pere Simića``, kazao je Mektić.

 

Ministar Mektić tvrdi kako Dodik i njegovi suradnici trenutno pokušavaju potkopati Vučićevu poziciju kako on ne bi bio kandidat za srbijanskog predsjednika Srbije, jer je, kako tvrdi, njihov favorit Vuk Jeremić. ``Imam za to dokaze. Neka me tuže, a ja ću ih podastrijeti``, kazao je Mektić navodeći kako su informacije o tome dostavljene i srbijanskim vlastima.

 

Obavještajne službe BiH i Srbije, kako je kazao Mektić, dobro surađuju, što potvrđuje činjenica da su se ove sedmice sastali čelnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i srbijanske BIA-e, koji su razgovarali o suradnji u suočavanju sa sigurnosnim izazovima.

 

Komentirajući još jednom uvođenje američkih sankcija Dodiku, kazao je kako predsjedniku RS sada treba postaviti pitanje gdje je kraj sunovratu u kojega on vodi BiH.

 

Mektić je pozvao Tužiteljstvo BiH da poduzme mjere protiv onih koji zagovaraju i najavljuju ratne sukobe i utvrdi tko stoji iza takvih istupa koji, kako ističe, služe određenim političkim interesima s ciljem izazivanja napetosti, straha i nestabilnosti.

(Večernji)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.