x

ON JE BOSANAC I GOVORI 56 JEZIKA: Njegova tajna je jednostavna, evo kako da naučite i vi!

Ako je izreka koja kaže da “koliko jezika govoriš toliko ljudi vrijediš” barem djelimično istinita, onda je Muhamed Mešić iz Tuzle fenomen od čovjeka! Ovaj Bosanac ima 32 godine, a govori čak 56 jezika! Sa samo 16 godina obavljao je funkciju opštinskog odbornika. Osim što je pravnik, diplomirao je japanski i hebrejski, a trenutno je savjetnik makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova i dobitnik prestižne nagrade “Brainswork Make a Difference Award” 2010. godine u Beču.

Uprkos nevjerovatnoj biografiji, Mešić je skroman kada priča o poznavanju 56 jezika i tvrdi da je njegova tajna prilično jednostavna.

 

– Važno je imati želju, a ja sam je imao. Silna ljudska volja je čudo – ona je najčešće glavni “krivac” za naše uspjehe. Svijet na drugim jezicima izgleda drukčije, dok sva ta različita razmišljanja na stranim jezicima imaju sposobnost da stvore sasvim drukčiju sliku nego samo na jednom jeziku. Perspektiva je drukčija kad jednu riječ prevedete na nekoliko jezika. Prvi živi kontakt sa stranim jezikom bio mi je s grčkim, kada sam kao mali sa svojim roditeljima bio na ljetovanju u Grčkoj. Da, eto upravo to me je strašno inspirisalo – rekao je za Mešić za Al Džaziru.

 

U prosjeku su mu potrebna dvije do tri nedjelje za savladavanje elementarne komunikacije i osnova jezika.

 

– Znate, nekad nije dovoljno samo željeti, treba biti uporan. Ne zabije ni Džeko svakim šutom, ali na razne načine pokušava i uspije mu. Tako je i kada su jezici u pitanju, kao i sve nauke. Treba naći način na koji najlakše i najefikasnije savladati gradivo i, ako ste uporni, uspjeh je neminovan epilog.

 

On tvrdi da što više jezika govorimo lakše učimo ostale, jer su jezici dosta povezani i imaju sličnosti.

 

– Od 365 dana u godini, ja više od 200 dana provodim u avionu. Uvijek putujem na razna predavanja, seminare, obuke… Ali ne žalim. Shvatio sam da je potrebno biti žrtva ako želite da uspete i ja to, zaista, jesam. Zato svima savjetujem da ne žale sebe ako hoće da žive svoj film i da budu svoji. Važno je imati cilj i raditi na ostvarenju istoga, a rezultat dođe sam po sebi. Zato, tražimo znanje i cijenimo ga. U malim zemljama kao što su naše, balkanske, znanje je ključni adut – zaključio je Mešić.

(Telegraf.rs/Al Džazira)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.