x

OPASNOST na svakom koraku: Čudo prirode koje RIJETKO ko posjećuje!

Darijenski rascjep je močvarno-šumski međuprostor usred Panameričkog autoputa u Srednjoj Americi, koji se prostire na površini od 11.892 kvadratnih kilometara.

Tačnije, riječ je o 100 do 160 kilometara dugom potezu između panamske provincije Darijen i sjevernog dijela kolumbijskog departmana Čoko koji se smatra jednom od najopasnijih džungli na svijetu.

 

Ovde vladaju vrlo teški životni uslovi. Vlažnost vazduha iznosi skoro 100 posto, što otežava disanje i kretanje, pitke vode skoro da nema, a zalihe hrane su vrlo ograničene. Prostor je ispresecan neprobojnim močvarama, zaraslim i neoznačenim putevima i teško prohodnim brdima i planinama.

 

Darijenski rascjep vrvi od velikih mačaka, otrovnih zmija, aligatora, komaraca koji prenose malariju i žutu groznicu i drugih opasnih životinja. Gotovo je nenaseljen, pa su male šanse da ćete naići na pomoć ukoliko vam se desi nešto loše.

 

Zbog izazovnog terena, gradnja puteva na ovom području bila bi vrlo skupa. Iako lokalne vlasti pokušavaju da održe red i mir, ovo mjesto je idealni prolaz za krijumčarenje droga između Kolumbije i Paname. Osim toga, šanse za kidnapovanje, silovanje ili ubistvo vrlo su velike.

 

Zato ne čudi što je Darijenski rascjep jedna od najrjeđe posjećenih oblasti na Zemlji, ni što privlači samo najodvažnije avanturiste poput Eda Staforda.

 

Stručnjak za preživljavanje u divljini u svom popularnom serijalu ``Ed Staford: Prepušten smrti``, koji se prikazuje na kanalu Diskaveri, odlučio se na desetodnevnu šetnju po Darijenskom rascjepu bez karte, kompasa ili drugog alata.

 

Oslanjajući se na sopstvene instinkte i znanje, Ed se borio s opasnostima na svakom ćošku, a povrh svega i sa žeđu jer je posjetio opasnu džunglu u jednoj od najsušnijih sezona koja je zadesila provinciju Darijen.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.