x

OPREZ: Pašće vam mrak na oči kada saznate zašto je limun pojeftinio!

Limunu, jedan od najrasprostranjenijih citrusnih voćki, cijena je pala za čak 40 posto u odnosu na septembar, ali znate li zašto je to tako?

Akcione cijene limuna početkom oktobra u nekim supermarketima bile su i do tri puta manje po kilogramu u odnosu na septembar. Upravo zbog toga, portal Supermarket.info istražio je razlog takvog naglog pada cijene.

 

Jeftiniji limun je uvozni i potiče iz Turske, a na deklaraciji tog limuna piše: ``Ne koristiti koru! Limun je tretiran imazalil ``. Upozorenje je napisano veoma malim, jedva čitljivim slovima, koje vjerovatno vrlo mali broj kupaca može vidjeti sve i da insistiraju na tome.

 

Imazalil je fungicid, koji prodire kroz cijeli plod, a ne samo kroz koru. Toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na višim temperaturama, a djeluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen. Kod odojčadi i male djece, imazalil izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu. Kod odraslih djeluje i na reproduktivne organe.Prosječno utvrđena količina je 5,2 mg / kg, pa je dovoljna jedan veći limun za prekoračenje dozvoljenog dnevnog limita, piše Supermarket.info.

 

Upozorite prijatelje, ovo je vrlo važan podatak!

(Novosti.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.