x

OPREZ ZA TURISTE: Fekalije SVUDA po crnogorskom moru, hara EPIDEMIJA!

U Crnoj Gori se kanalizacija izliva direktno u more, zbog čega hara opasni stomačni rotavirus, koji izaziva teške crvene infekcije, tvrde ruski epidemiolozi, a prenose moskovski mediji. 

Ruski epidemiolozi upozorili su svoje građane da nipošto ne ljetuju u Crnoj Gori jer se u ovoj zemlji fekalije iz kanalizacija direktno izlivaju direktno u more! Zbog toga, kako kažu, u Crnoj Gori hara epidemija opasnog rotavirusa, koji izaziva teške crijevne infekcije. 

 

Smrdljivo more

 

Prema tvrdnjama ruskih epidemiologa, Crna Gora nema savremenu infrastrukturu i kanalizaciju, zbog čega se morska voda pretvorila u leglo opasnih bakterija i virusnih infekcija kojima se zarazi na stotine turista koji dođu na primorje!

 

- U Crnoj Gori hara epidemija opasnog rotavirusa, ozbiljne stomačne infekcije. Nju izazivaju fekalije iz kanalizacija koje se ulivaju direktno u more, zbog čega je pijaća voda neispravna i neispitana. Kanalizacioni sistemi su zastarjeli, predviđeni samo za lokalno stanovništvo, a ne i za turiste. Šetajući obalom Budve, ali i starim gradom u Kotoru možete svojim očima vidjeti izliv kanalizacije u more i osjetiti smrad koji narušava lepotu okolne prirode. Oko Zavale noću se baca otpad, a oko elitnih hotela u Bečićima osjeća se smrad fekalija. Zaposleni uspijevaju da ih očiste, ali virusi ostaju - upozoravaju ruski epidemiolozi.

 

Ozbiljne posljedice

 

- Poznato je da se mnogi kanalizacioni sistemi izlivaju u more, naročito u zalivima. Turisti koji pokupe neku od zaraza uglavnom imaju simptome poput visoke temperature, povraćanja, dijareje. Naročito opasno može biti ukoliko se oboljeli izlaže suncu i kupanju u moru, jer može doći do dehidriranja - objašnjava dr Tiodorović. 

 

Sa njim je saglasan i direktor Infektivne klinike u Nišu dr Žarko Ranković koji naglašava da turisti u Crnoj Gori obavezno treba da piju samo flaširanu vodu i kupaju se na plažama gdje je otvoreno more kako bi izbjegli prljavštinu i trovanje. 

(Srbija Danas)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.