x

OPREZNO: Ova vrsta kofeina može vas ubiti!

Kofein u prahu o kojem je riječ inače se koristi za pripremu raznih energetskih pića u kućnoj radinosti, a jedna čajna žličica kofeina u prahu ravna je 28 običnih šalica kafe.

Iako se kafa smatra supernamirnicom, njezin glavni sastojak, kofein, može biti smrtonosan ako se konzumira u puderastom obliku (poput praška). Godine 2014. dva su mladića preminula upravo zbog predoziranja takve supstance koju su legalno kupili u Americi, piše Dnevno.

 

Američka agencija za hranu i lijekove upozorila je javnost na ovu opasnost te je poslala pismo distributerima kofeina u prahu, ističući da njihovi proizvodi predstavljaju rizik za kupce. Kako ističe FDA, razlog smrtonosne opasnosti kofeina u prahu jest činjenica da se njime lako zabunom predozirati.

 

“Razlika između sigurne količine i one toksične kofeina u prahu vrlo je mala”, istaknuli su iz Agencije te dodali da je “sigurnu dozu vrlo teško izmjeriti kuhinjskim pomagalima”.

 

Kofein u prahu o kojem je riječ inače se koristi za pripremu raznih energetskih pića u kućnoj radinosti, a jedna čajna žličica kofeina u prahu ravna je 28 običnih šalica kafe. Dvije takve žličice mogu ubiti odraslu osobu. Drugim riječima, konzumirate li pet grama kofeina u prahu, isto je kao da ste popili od 50 do 75 šalica kafe. Sigurna doza kofeina u prahu iznosi do 200 miligrama.

 

Kofein u prahu uglavnom se prodaje u paketićima od po 100 grama. Visoke doze mogu izazvati nuspojave poput visokog krvnog tlaka, ubrzanog lupanja srca, pa čak i smrt.

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.