x

OTKRILA DA IMA RAK: Kada budete vidjeli o kome se radi naježiti ćete se!

Prije svega, rak i ja ne pričamo. Dvije godine je bio u meni, a nije mi se javio. To smatram nekulturom - šali se na račun svoje bolesti Zorka Baković. Dugogodišnja autorka i urednica emisije o zdravlju „Zdravac“ na RTV Vojvodina, u februaru je operisala rak debelog crijeva. Ali to je, poslije početnog šoka, ipak nije poremetilo. Tu novinarku, koja se svakodnevno bavi zdravstvenim temama i redovno kontroliše svoj organizam, iznenadila je krv u stolici, koju je primijetila u decembru prošle godine. Kolonoskopija je pokazala da je riječ o tumoru.

- A sve vrijeme sam mislila da sam zdrava... - kaže Zorka.

 

Iako se suočila sa opakom bolešću, ona ne skida osmijeh s lica. Hemoterapijom će se liječiti do polovine septembra, kada će ponoviti sve analize.

 

- Jednom u tri nedjelje idem na intravensku terapiju na Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici. Kad krenem, obučem najljepšu haljinu, široko se osmjehnem, ne želim da očajavam i da me bolest savlada - iskrena je Zorka.

 

Terapiju dobro podnosi i nije izgubila kosu. Da se to desilo, tvrdi da ne bi nosila periku i svima bi pokazala da bolest ne bira i da imati rak nije sramota. Bitno je, tvrdi ona, kako osoba doživljava svoju bolest.

 

Kada je saznala za bolest, prvo se isplakala, a potom obećala da se mora boriti. Svoje pravo stanje prvobitno nije govorila porodici, ali je hemoterapije bilo nemoguće sakriti.

 

- Stalno mi je bilo muka, spavala sam po 20 sati dnevno i rapidno počela da mršam. Sin koji rijetko izražava emocije, prilazio je i grlio me, znala sam da je i njemu teško. Ali, bez podrške najbližih sada ne bih bila ovdje - iskrena je Zorka.

 

Ona napominje da je u bolnici bila zaprapaštena „niskim nivoom svijesti“ pojedinih pacijenata. Bilo je žena koje godinama nisu reagovale na simptome, a potom su odbijale hemoterapiju želeći da se liječe ljekovitim biljem. Zorka smatra da su alternativne metode u redu, ali samo kao pomoć u osnovnom liječenju, nikako kao jedina terapija.

 

- Ljudi mi kažu da sam hrabra, ali sam zapravo zadrta. Neću da dozvolim da tumor od 1,5 centimetara utiče na moj kompletan organizam. Promijenila sam način ishrane, izbacila šećere i konzerviranu hranu, ne nerviram se oko sitnica - kaže Zorka.

(Blic.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.