x

OVA LOŠA NAVIKA je uzrok najvećeg broja TUMORA, ODMAH PRESTANITE DA TO RADITE!

Čak 40 odsto slučajeva karcinoma i isto toliko smrtnih slučajeva od posljedica ove bolesti moglo bi se izbjeći kad bi se primijenila odgovarajuća preventivna strategija, pokazali su rezultati istraživanja američkih naučnika objavljeni u medicinskom časopisu ``CA: A Cancer Journal for Clinicians``.

Oko 42 posto svih slučajeva raka i 45,1 posto smrtnih ishoda te bolesti moglo bi se spriječiti, tvrde autori studije utemeljene na podacima iz 2014. koja je sprovedena u Sjedinjenim Državama.

 

Najviše je oboljelih, a i smrtnih slučajeva od karcinoma povezanih s uživanjem duhana, odnosno s pušenjem: riječ je o 19 odsto slučajeva.

 

Od posljedica ove vrste karcinoma umre 28,8 odsto oboljelih.

 

Gojaznost je na drugom mjestu, daleko iza uživanja u duhanu, ali ipak sa 7,8 odsto slučajeva rezultira razvojem karcinoma, a postotak smrtnih slučajeva je 6,5.

 

Na trećem mjestu je alkoholizam koji utieče na razvoj raka u 5,6 posto slučajeva i za posljedicu ima smrtni ishod u četiri odsto slučajeva.

 

Na četvrtom mestu je pretjerano izlaganje ultraljubičastim zracima - utiče na razvoj raka u 4,7 posto slučajeva, a postotak smrtnih slučajeva je 1,5 odsto.

 

Slijedi fizička neaktivnost koja razvojem raka rezultira u 2,9 odsto slučajeva, a za posljedicu ima smrtni ishod u 2,2 odsto slučajeva.

 

Zbog nedovoljne konzumacije voća i povrća rak se može razviti u 1,9 posto stanovništva, a rezultira smrću u 2,7 odsto slučajeva, dok infekcija papiloma virusom rezultira razvojem raka u 1,8 odsto slučajeva, a smrtnost iznosi 1,1, odsto.

 

Rak pluća je najčešća vrsta raka, a u 81,7 odsto slučajeva uzročnik je pušenje. Ono se povezuje sa 73,8 odsto slučajeva raka grkljana, 50 odsto raka jednjaka i 46,9 posto raka bešike.

(Vecernji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.