x

OVAKO ĆE IZGLEDATI ZEMLJA KAD SE OTOPI SAV LED: Sudbina Balkana je... Uh...

Za sve one koji misle da je ovo daleka budućnost, podsjetićemo da se cijela jedna ogromna ploča sa Antarktika, Larsen C, trenutno odvaja od ovog kontinenta. Raspored kontinenata i okeana na Zemlji se kroz milione godina dramatično mijenjao. 

Trenutne obale kontinenata su, u jednom smislu, rezultat odnosa zaleđenosti prema nezaleđenosti vode na planeti. Drugim riječima, količina vode na Zemlji koja postoji u obliku leda ključni je faktor za to kako će izgledati mapa svijeta. 

 

Budući da, usljed globalnog zagrijavanja koje izaziva čovjek, sve više idemo u budućnost sa veoma vrelim danima, što znači i sa veoma malo leda na planeti, i izgled obala će se mijenjati. Tamo gdje je danas obala, biće more, gdje je poluostrvo, biće ostrvo, i tako dalje.

 

Veliki gradovi na moru, kao što su Los Anđeles, Mumbaj, Šangaj, Njujork, biće prošlost, a neki u ``dubokoj unutrašnjosti`` postaće novo ``more``.

 

Naučnici su napravili procjenu i model promjena obalnih linija na osnovu podataka koje trenutno imaju. Kad se otopi sav led sa polova, nestaće, na primjer, cijela američka država Florida, a Kalifornija će se prepoloviti. Stokholm, glavni grad Švedske, biće potopljen, kao i drugi gradovi u Evropi. 

 

Za sve one koji misle da je ovo daleka budućnost, podsjetićemo da se cijela jedna ogromna ploča sa Antarktika, Larsen C, trenutno odvaja od ovog kontinenta, i uskoro će se pretvoriti u najveći ledeni brijeg na planeti. Ovo se sada dešava: dok čitate ovo, ta ledena masa, dugačka 175 kilometara, odvaja se i počinje da se topi.

 

(Espreso.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.