x

OVO IMA SAMO KOD NAS: Sud u Višegradu naložio pokojnici da odmah dođe!

VIŠEGRAD - Ovo je sadržaj oglasa objavljenog u ``Službenom glasniku RS`` broj 75 od 26. avgusta 2014. godine, u vezi s vanparničnim postupkom koji vodi sudija Zijad Salić, a koji je pokrenuo Juso Parabuća radi utvrđivanja smrti Nizije Parabuća iz Višegrada.

``Poziva se umrla Parabuća rođena Poljo Nizija sa posljednjim prebivalištem u Crnom Vrhu, opština Višegrad, rođena 1.5.1910. u Crnom Vrhu od oca Hamida i majke Ize, a koja je umrla 2.5.1992. da se bez odlaganja javi Osnovnom sudu u Višegradu``, navodi se u oglasu Suda.

 

Dalje se traži od osoba koje znaju nešto o nestaloj ili njenom životu da se jave bez odlaganja Sudu.

 

``Ukoliko rok od 15 dana od objavljivanja oglasa protekne bezuspješno, Sud će donijeti odluku po prijedlogu o utvrđivanju smrti``, naveli su na kraju oglasa.

 

U Sudu ističu da oglas jeste možda malo neobičan, ali da se radi o uobičajenoj proceduri kada se ne zna da li je osoba zaista umrla.

 

Sudija Salić je pojasnio da ako osoba nije upisana u matičnu knjigu umrlih, rodbina traži da ona bude proglašena umrlom da bi se sproveo ostavinski postupak.

 

``Ukoliko osoba nije proglašena umrlom redovnim putem kod matičara, onda to rješava sud. Onda se po Zakonu o vanparničkom postupku u `Službenom glasniku` moraju pozvati osobe koje eventualno znaju nešto da se jave i ako je osoba živa da to jave sudu i da pruže dokaze. Ako se pokaže da je osoba živa, onda se postupak obustavlja``, objasnio je on.

 

Dodao je da ako se niko ne javi, onda se utvrđuje i dokazuje njena smrt i donosi rješenje koje se sprovodi kroz matičnu knjigu umrlih.

 

``Onda nasljednici mogu da naslijede imovinu, ako je pokojnik imao imovinu, i proglašavaju se zakonskim nasljednicima``, naveo je on.

 

U ``Službenom glasniku RS`` ističu da oni ne mijenjaju sadržaj oglasa koji im dolaze u redakciju.

 

``Mi provjerimo tekst, naši lektori ga pregledaju i isprave gramatičke greške, a sadržaje tekstova mi ne mijenjamo``, naglasili su u ``Službenom glasniku``.

(Mondo/Nezavisne)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.