x

OVO NE GOVORITE DJECI: Riječi koje uništavaju život!

Pazite šta govorite svojoj djeci jer se vaše riječi mogu urezati duboko u njihovu svijest i spriječiti ih da budu sretni. Takođe, ako ste često ljuti i hladni prema njima, oni će biti takvi prema vama kada odrastu. Dok smo djeca, ne razmišljamo o našim roditeljima kao o običnim ljudima. U njima vidimo podršku, zaštitnike, naše čuvare, autoritet i nekog ko je uvijek tu da riješi sve što mi ne možemo. Sve što roditelji rade, kao i način na koji to rade postaje važan dio psihe svakog djeteta.

Roditeljski glas postaje unutrašnji glas djeteta, on im govori šta je ispravno, a šta pogrešno. Ako ste često ljuti i hladni prema vašoj djeci, ona će biti ista takva prema vama kada odrastu. Pazite šta govorite svojoj djeci. Oni su ti koji će biti tu da se brinu o vama kad više ne možete brinuti o sebi. Volite svoju djecu, ohrabrite ih da čine dobre stvari i nemojte ih sputavati ovim riječima:

 

Prestani da plačeš odmah!

 

Čak i ako ne postoji razlog za suze, ne bi trebalo da se ponašate tako da se dijete osjeća neprijatno zbog plakanja. Djeca ne mogu da kontrolišu emocije, zato im dozvolite da ispolje osjećanja ma kako to bilo. Ako djetetu govorite da prestane sa plakanjem, ono će misliti da plakanje nije normalno ponašanje, odnosno smatraće da nije u redu da imaju emocije, a kasnije godinama će ih potiskivati. Na primjer, kažite djetetu da je plakanje sasvim prihvatljivo ponašanje, ali da bi nakon toga trebalo da shvate gdje su pogriješili.

 

Razočaran sam u tebe

Kada vaše dijete uradi nešto pogrešno, pomozite mu da pronađe pravi put, nemojte da dozvolite da se osjeća razočarano ili kao vaše razočaranje. Na primjer, pokušajte da razgovarate sa djetetom o tome šta je krenulo naopako.

 

To nije dovoljno

Govoreći djetetu da mu nešto fali i da sve što radi nije dovoljno, utiče na njega, potresa ga i boli. Tako u djetetu raste osjećaj da nije dovoljno dobro tokom čitavog života. Podstaknite dijete i pomozite mu da se trudi više da bi dostiglo ciljeve koje ono želi.

 

Velika djeca se ne plaše

Ovim riječima nikako nećete zaštititi dijete. Djeca se plaše i to je normalno, a time što ćete im reći da se ne plaše ništa ne postižete. Svako od nas se ponekad uplaši, zato učite djecu da se suoče sa strahom, a ne da bježe od njega. Kažite im da je strah sasvim prirodan i da se svi plaše, ali da ćete naći rješenje za njega.

 

Ti si beskoristan 

Ovo je nešto što nikada ne bi trebalo da kažete svom djetetu! Ukoliko to uradite, zapitajte se da li ste uopšte dostojni uloge roditelja. Vi ste osoba čije odobrenje djeca najviše traže i, shodno tome, ne bi trebalo da se plaše onoga šta vi mislite o njima. Ako kažete djeci da su bezvrijedna i beskorisna, uznemirićete ih, a oni će kasnije kroz odrastanje tražiti potvrde i odobrenja od svakog na koga naiđu. Pokušajte da ovu nepotrebnu riječ zamijenite na primjer sljedećim: ``Niko nije savršen, uradićeš to bolje sljedeći put``.

 

Nisi dobro dijete

Svi pravimo greške, što ne znači da smo loši ljudi. Umjesto da kažete djetetu da je loše i nije dobro, pitajte ga šta je loše uradilo. Nikada ne bi trebalo da dovedete dijete u situaciju da se osjeća kao loš čovjek samo zbog pogrešnih postupaka i sitnih nezgoda koje vama smetaju.

 

Sve činim za tebe

Djeca nisu birala da budu rođena, djeca su isključivo vaš izbor. Zato bi trebalo da radite sve za njihovo dobro, a nikako da budete njihovi neprijatelji radeći nešto što će im naškoditi. Dakle, prirodno je da ćete uvijek biti tu i činiti sve za njihovo dobro, pa je van svake pameti da im to nabijate na nos. Djecu ne gledajte kao problem na kome treba raditi, već kao nešto o čemu bi trebalo da brinete i vodite računa.

 

Debeo/la si

Ukoliko imate gojazno dijete, ono već zna da to jeste, ne treba vi da ga dodatno ponižavate i spuštate. Djeca koja imaju problem sa viškom kilograma svakog dana u školi, parku ili vrtiću susreću se sa gomilom djece čiji ih komentari vrijeđaju i omalovažavaju. Potrudite se da dijete makar kod kuće osjeti sigurnost i pomozite mu da riješi problem. Na primjer, možete da mu kažete kako ste rješili da promijenite ishranu, ali ne možete sami, pa mu predložite da se uključi u zdrav način ishrane zajedno sa vama. Nasuprot tome, ukoliko mu stalno govorite kako nikada neće smršati, dijete će u kasnijim godinama imati poremećaj u ishrani i iskrivljenu sliku o sebi i svom tijelu.

(Republika.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.