x

Obavljena dženaza velikanu Vehidu Guniću!

Na sarajevskom gradskom groblju ``Lav`` danas je obavljena dženaza novinaru i publicisti Vehidu Guniću. Gunić je preminuo u 76. godini u Sarajevu, a na dženazi legendarnom ljubitelju sevdaha okupio se veliki broj prijatelja, članova porodice i poznanika.

Između ostalih, govor je održao i akademik Abdulah Sidran, koji se u veoma emotivnom govoru oprostio od svog dugogodišnjeg prijatelja Vehida Gunića.

 

On je rekao da u svim svjetskim civilizacijama svih vremena postoji ono što pamtimo iz latinskoga, a to je ``Memento mori``, što znači ``Misli na smrt``. To drugim riječima, pojasnio je Sidran, znači živi tako kao da svakog časa možeš umrijeti i s tom mišlju na umu postupaj u svojim djelima.

 

- Monoteističke religije istu tu misao kazuju na drugačije načine. U Časnoj knjizi piše „I za ovaj trenutak pripremajte se“. To znači isto, odnosno živite tako da vam nikada iz pameti ne izlazi činjenica da ste prolaznici na ovom svijetu, a da je trajni svijet tamo negdje što čovjekovom umu nije dato da dosegne. Mi smo plakali, plakali i plakali za Vehidom, plakat ćemo još. Od svega što je važno da znaju oni, koji inače ne znaju, Vehidovo djelo, književno, publicističko, sakupljačko, nije dovoljno valorizovano u našoj savremenoj stvarnosti. O njemu postoji u svenarodnom znanju, kod eksperata književnih i ostalih jedno nedopustivo reduciranje cijeloga Vehida na samo jednu njegovu dimenziju, a to je vezivanje za folklor, za tradiciju naše genijalne sevdalinke i tako dalje. To jeste bio najvažniji dio Vehidovog djela i opusa, ali nije bilo manje važne i sve druge što je radio. U mojoj kućnoj biblioteci postoje tri police Vehidovih knjiga Njegova vrijednost će rasti - kazao je Sidran.

(avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.