x

Obilježavanje 10 godina od smrti legendarnog pjevača Nine Rešića!

Danas se navršava deset tužnih godina od smrti nekadašnje folk legende Nine Rešića. 

Amir Rešić Nino rođen je 22. januara 1964. godine u Bosanskoj Dubici.Poslije školovanja u Bosni preselio se u Kruševac. Svoju muzičku karijeru započeo je početkom devedesetih godina. Hit Zorana Matića ``Što mi noći nemaju svanuća``, 1992. godine bio je njegova odskočna daska i ulazak na velika vrata estradne scene. 

 

Nakon pomenutog hita njegova karijera ide uzlaznom putanjom za koju je najviše zaslužan legenda ``Južnog Vetra`` kompozitor, aranžer Perica Zdravković. Samim ulaskom na vrata ``ZAM-a``, 1993. godine rađa se album ``Usne vrele kao žar``, koji Nina odvodi u sami vrh estrade devedesetih. Uspješna karijera se nastavlja i 1994. godine njegovim odlaskom odmah zatim u ``PGP RTS``. Tu se izdvajaju hitovi ``Donesi divlje mirise``, ``Šta ću mala s tobom``, ``Udahni duboko``, Oči bez sjaja``.

 

Nakon toga 1995 godine, Nino odlazi u ``Diskos`` gdje snima peti album iz kojeg se izdvajaju pjesme ``Nije meni``, ``Otrovana grehom``, ``Nemirna si kao čigra``,``Tvoje oči``,...Povratkom u ``PGP RTS``, 1996. godine, Perica Zdravković ponovo dokazuje zašto je bio ponosni član ``Južnog Vetra`` i pravi Rešiću ponovo sjajne hitove,``Ljubav je slepa``, ``Kada odem``, ``Ne mogu više``, ``Prijatelji gde ste``, ``Miris zrelih jabuka``, ``Čija li se sele``. Zanimljivo je to da je sredinom devedesetih Nino uspio doći do samog vrha tadašnje estradne scene, da bi kasnije odjednom naglo izgubio popularnost i nikad više nije dostigao ni približno toliku slavu koju je imao sa prvim albumima (ukupno 14). Zbog perforacije pankreasa izazvane dugogodišnjim alkoholizmom, Nino je preminuo u bolnici u Bijeljini 19. oktobra 2007. u 43. godini života. Iza sebe je ostavio tri kćerke Amelu, Sandru i Tamaru.  

 

Ono što je sigurno Nino Rešić je iza sebe ostavio uspomenu muzičke legende koju ne smijemo zaboraviti i pjesme koje nikad neće izbledjeti.Ostavio je hitove za sva vremena, tekstove koji su sastavni dio repertoara svakoga pjevača na ovim prostorima.  

 

Ekipa našeg magazina je sa lica mjesta njegovog vječnog počinka u Bosanskoj Dubici razgovarala sa nekadašnjim menadžerom Nerminom Ademovićem(Dj Ninno) nekad najpopularnijeg pjevača na ovim prostorima:

 

- Bio je težak put da uopšte dođem do saradnje sa Ninom.Imali smo zakazane nastupe do kraja godine, ali na žalost njegov prerani odlazak nas je sve iznenadio.Volio je da pjeva sevdalinke.Dragana Mirković  je jedna od rijetkih koja je Ninu spominjala i pomagala, između ostalog otkriva Ademović za naš magazin.

 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.