x

Obilježen Dan šehida i poginulih boraca Zenice!

U povodu Dana šehida i poginulih boraca grada Zenice, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca i Gradski odbor za obilježavanje značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. u saradnji sa Medžlisom IZ Zenica organizovali su jučer (5. juni) polaganje cvijeća i odavanje počasti uz prigodno obraćanje na spomen obilježju Kameni spavač u Zenici.

“Bosna i Hercegovina u svakom vremenu ima one koji su za nju spremni dati ono najvrijednije što imaju – vlastiti život, a šta Bosna i Hercegovina ima dati njima? Nepoštivanje, neuvažavanje, nezaposlenost, bolest… Nažalost, svojim doprinosom prema šehidima sve očitije pokazujemo da nismo dostojni njihove žrtve, jer sve manje iskazujemo svoje poštovanje prema njima, njihovim porodicama i šehitlucima”, rekla je Nihada Husejnagić ispred organizatora i pita se “da li se sav dug svodi na ritualno učenje Fatihe i prigodno polaganje cvijeća pred kamerama i novinarima”.

 

“Ovo što se danas dešava pokazatelj je da se svijest onih zbog kojih su i pali naši šehidi nije i nikada neće promijeniti. Zato s pravom možemo kazati da Bosna, a danas Zenica ima hiljade roditelja poginulih boraca koji nemaju poštovanje od strane onih zbog kojih su njihovi sinovi dali živote”.

 

Nakon polaganja cvijeća, u 11 sati je organizovano polaganje cvijeća, odavanje počasti i vjerski program na spomen obilježju u Arnautima i posjeta mezara rahmetli Semira Arnauta, prvog šehida u Zenici, dok će u 13:30 sati biti održan centralni vjerski program u Ensar džamiji.

 

Tekst: Radio zenit

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.