x

Obilježena sedma decenija postojanja USD Bosna!

Akademija Univerzitetskog sportskog društva (USD) Bosna održana je večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu povodom 70 godina postojanja tog društva.

 

Na akademiji su prezentirani uspjesi velikog broja sportista i klubova koji su predstavljali USD Bosna tokom dugog niza godina, a prisutni su mogli pogledati i film koji je publici približio “zlatno vrijeme” sarajevskog sporta.

 

Film je podsjetio na uspjehe rukometaša, dizača tegova, stonotenisera, ali i košarkaša i šahista koji su osvajali titule prvaka Evrope. U bivšoj Jugoslaviji USD Bosna je bio jedan od najuspješnijih sportskih kolektiva.

 

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović naglasio je da je u današnje vrijeme veoma teško održati kontinuitet i animirati mlade da se bave sportom i postanu dio sportske zajednice, a USD Bosna je to uspješno radilo 70 godina.

 

– To je razlog zbog kojeg 70 godina okupljanja i zajedništva USD Bosna zaslužuju veliku pažnju i priznanje. USD Bosna nije odgojilo samo vrhunske pedagoge, sportiste i trenere, okupljalo je i odgajalo generacije mladih intelektualaca koji će kasnije postati uspješni ekonomisti, pravnici, ljekari, arhitekte, političari – rekao je Izetbegović.

 

Na manifestaciji su dodijeljene povelje brojnim bivšim i sadašnjim sportistima i sportskim radnicima koji su djelovali u okviru USD Bosna, kao što su Eldin Omerović, Zlatko Alić, Zlatan Kadrić, Slobodan Stajić, Mufid Memija, Suad Ćupina, Islam Džugum, Esad Kamberović, Anto Dafinić, Branislav Crnogorac i mnogi drugi.

 

U sklopu obilježavanja godišnjice USD Bosna jučer je otvorena izložba fotografija pod nazivom “Uspomene na sudionike prvih sportskih uspjeha “, na kojoj je prikazano oko 50 fotografija koje su dostavili sportisti iz svojih arhiva.

 

USD Bosna je okupljalo više od 20 klubova s više od 3.000 sportista.

scsport.ba/ Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.