x

Objavljeni tajni podaci CIA: Zašto se razveo Tito i kako je propao ``posao vijeka``!

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) objavila je preko 800.000 dokumenata na više od 12 miliona stranica sa kojih je skinuta oznaka tajnosti. Iako je s većine dokumenata oznaka tajnosti skinuta još sredinom 90-ih godina prošlog vijeka, javnost je jako teško dolazila do njih. Mnogi od ovih dokumenata imaju cenzurisane dijelove, ali se iz njih može saznati i šta je sve CIA znala i o situaciji u bivšoj Jugoslaviji, Josipu Brozu Titu...

Objavljeno je oko 300 deklasifikovanih dokumenata o ratu na prostoru Bivše SFRJ, a među njima je i dokument u kojem piše da su neophodne sankcije usmjerene na Srbiju i međunarodna intervencija kako bi se spriječila dalja eskalacija nasilja. U drugom dokumentu se navodi kako je Hrvatska zaobišla embargo na oružje i od kraja 1991. godine nabavila oružje vrijedno više stotina miliona dolara od država sa Zapada , ali i od Rusije, Bjelorusije, Bugarske.

 

Bivša SFRJ je u Ameriku mogla da izveze avione G-4 vrijedne 10 milijardi dolara, što je opisano kao ``posao vijeka``, ali je on propao. Jugoslovenska državna firma SDPR i ``General dynamics`` imali su predugovor o proizvodnji oko 5.000 aviona G-4 poznatog i kao ``Super galeb``, ali do realizacije nije došlo zbog rata koji je počeo 1991. godine.

 

Dokumenti CIA pokazuju da je ta agencija još 1981. godine imala sve važne informacije o ovim avionima.

 

U dokumentu naslovljenom ``Prvo posmatranje jugoslovenskog G-4 Super galeba``, navode se sve glavne karakteristike ovog aviona i upoređen je sa drugim jugoslovenskim letjelicama kao što su G-2A Galeb i Soko Orao.

 

CIA je 1972. godine napravila opširan izvještaj o terorističkim akcijama, kao što je ubistvo Jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj 1971. i govori o rastućem problemu koju su u SFRJ izazvali hrvatski separatisti. U drugom dokumentu iz 1948. godine piše se o velikom broju ustaša koje su pobjegle u Argentinu nakon Drugog svjetskog rata.

 

O Josipu Brozu Titu CIA je objavila više hiljada dokumenata, tu se nalaze mnogobrojni intervjui, analize njegove politike i detalji iz privatnog života. Tu su, između ostalog navedene informacije o transferu srpskih i crnogorskih fabrika u Hrvatsku i Sloveniju. U izvještaju CIA piše da je 1955. godine došlo do neslaganja između srpskih i crnogorskih lidera sa jedne i slovenačkih i hrvatskih sa druge strane zbog planova o premještanju fabrika. Zato je Tito ”odložio pripreme za transfer srpskih fabrika u interesu jedinstva partije”, ali je bilo očigledno da je ”podržao Slovence i Hrvate”. Ovo na neki način potvrđuje tvrdnje da je oko 70 fabrika kasnije ipak premješteno iz Srbije.

 

U dokumentu naslovljenom ``Titovi savjetnici`` govori se o tome kako se on 1955. godine više okrenuo privatnom životu, zbog čega nije mogao da lično nadgleda sve aspekte vlade, pa se okrenuo brojnim savjetnicima. CIA se podrobno bavila i odnosima Tita i Moskve i mogućim razlozima njihovog pogoršanja.

 

U jednom komentaru se govori o tome kako teče razvod Tita i Jovanke Broz i spominje se kako je ona optužena da se miješala u državne poslove što je mogući uzrok razvoda.

(Blic.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.