x

Očuvani Porsche 959 Sport prodan za vrtoglavu svotu novca!

U pariškoj aukcijskoj kući RM Sotheby je jedan Porsche 959 Sport iz 1988. godine postavio nešto poput novog rekorda za svoju vrstu.

Rijedak automobil, jedan od 29 proizvedenih Porschea 959 Sport, je ranije u veljači bio ponuđen kao dio aukcije koju je u Parizu održala aukcijska kuća RM Sotheby’s. Uspješno je prodan za vrtoglavu cifru koju možete provjeriti ovdje. Sam automobil je 1988. godište i u odličnoj je formi. U vezi toga nam ne morate vjerovati na riječ, cijeli niz fotografija svjedoči tome u prilog.

 

Nije samo izgled u pitanju, nego je i ovaj Porsche prešao manje od 12 tisuća kilometara, i sve je to bilo dovoljno da novi vlasnik za njega izdvoji toliku količinu eura i tako ga uzme sebi iz prethodne švicarske kolekcije.

 

Da podsjetimo koliko je rijedak automobil u pitanju, možda najbolje potvrđuje to da je Porsche ukupno napravio 284 primjerka modela 959, dok je samo 29 od njih nosilo u nazivu dodatak Sport. Modeli Porsche automobila zaista rijetko dostižu svote od toliko znamenki na raznim aukcijama, za razliku od nekih Ferrari primjeraka, no ipak neki od njih svejedno i dalje mogu vrijediti čitava mala bogatstva.

 

Ovaj iznos je puno veći od 935.000 koliko je bilo potrebno da dostigne prošli 959 (Komfort model iz 1987. godine) koji je uspješno prodan u Arizoni početkom godine. Ovo je također svakako veća svota novca od one za koliko je RM 2015. godine dobio za još jedan takav model. Ono što je još zanimljivije jest to da dotični 959 čak nije u vrhu svih ukupnih prodaja. RM je za veće svote prodao Alfa Romeo Tipo B P3 iz 1939. godine, baš kao i rijetki Ferrari Daytona Spider i zatim Dino, Ferrari prototip.

 

Inače, Porsche 959 Sport je od standardnog modela 959 čak 100 kilograma lakši. Tih je godina ipak predstavljao vrh inženjeringa supersportskih automobila. U pitanju je 2,8-litarski 6-cilindarski biturbo boxer konfiguracije s nešto više od 520 KS. Automobil do 100 km/h pristiže za malo više od 3 sekunde i može razviti 339 km/h. To je svojevremeno uspjelo novinarima njemačkog Auto Motor und Sport magazina na talijanskoj stazi Nardi.

 

Još malo pikanterija vezanih za ovaj konkretni primjerak uključuju informacije kako je auto nedavno proveo 6 mjeseci u muzeju u Stuttgartu. Također automobil nikada nije modificiran te još uvijek posjeduje originalnu boju.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.