x

Odmor u zemlji sa preko 200.000 ostrva!

Kad pomislite na odmor u Švedskoj, izležavanje na plaži sigurno nije prvo što vam pada na pamet. Ali, kad zraci sunca konačno ogriju ovu hladnu zemlju, njeni stanovnici jedva čekaju vikend kako bi pobjegli na obalu. A popularna odredišta nalaze se na nekim od 200.000 ostrva, od kojih je samo 1.000 naseljeno.

Na samo 20 minuta vožnje brodom od Stokholma nalazi se Fjederholmarna. Tamo možete uživati u lokalnoj kuhinji ili posetiti fabriku čokolade. Ako su gastronomski užici ono što vas prvenstveno zanima, obiđite i Kledesholmen i njegov Salt & Sill plutajući hotel i restoran gdje ćete isprobati morske specijalitete napravljene na inovativan način.

 

Osim ova dva, po hrani su poznati i Keringon i Gulholmen, a Smogenbrigan je poznat po tržnom centru. Tu ćete pronaći Norvežane, mornare i ljubitelje dobre zabave.

 

Idilično mjesto je arhipelag Sandham, a ako vas pak zanima glamping (ili luksuzno kampovanje), Island Lodge je mjesto na koje treba da se uputite. Za bjeg u prirodu idealan je Helo, prirodni rezervat na kojem je najstariji svjetionik na zapadnoj obali ili Bohus-Malmen, ostrvo na kom se nalazi najljepša plaža Švedske - Perlane.

 

Ako želite da pobjegnete od vreve užurbane metropole, tri sata vožnje trajektom ili sat avionom, udaljeno je ostrvo Gotland. Tamo obiđite Visbi, na listi svjetske baštine UNESCO, čije će vas popločane ulice, stara utvrđenja i crkve iz 12. vijeka transportovati u neko drugo vrijeme. Visbi ima najveći broj sačuvanih starina u cijeloj Sjevernoj Evropi, a svakog avgusta obilježava se Srednjevijekovna nedjelja. Ovdje nećete moći da odolite ni lokalnim specijalitetima od domaćih sastojaka.

 

Ovo ostrvo je bogato plažama, pa skoknite na Fridhem, na plavu ili zelenu lagunu.

 

Na jednom od najsunčanijih ostrva Švedske - Elandu je srednjevjekovni dvorac Borgholm ili palata Soliden Palace, koja danas služi kao ljetna rezidencija švedske kraljevske porodice, a park oko nje otvoren je tokom ljeta za posjetioce.

 

Na oko 15 minuta vožnje brodom od Geteborga je ostrvo Strirso, na kojem nema automobila. Jedan od najboljih ostrva za kupanje, ali i s najboljim pješačkim stazama je Vrengo.

 

Sjevernije od Geteborga je Marstrand, ljetovalište u kom je kralj Oskar II krajem 19. veka izgradio ljetnjikovac. Probajte da rezervišete sobu u staroj kraljevskoj rezidenciji, danas poznatoj kao Grand Hotel Marstrand. Istražite i utvrđenje Karlsten Festning iz 17. vijeka.

 

Izvor: Nezavisne.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.