x

Odmor za uši: Hor Šapat srca predstavlja ilahiju Ihtijar!

Hor ``Šapat srca`` je osnovan krajem 2013. godine i uskoro će ako Bog da dvije godine kako Hor aktivno djeluje u Sarajevu, u prostorijama Udruženja ``Metamorfoza``. Hor je osnovan inicijativom grupe djevojaka koje već godinama njeguju islamsku duhovnu muziku i sevdah. Iza sebe imaju brojne nastupe širom Bosne i Hercegovine.

Prošle godine snimile su svoju prvu ilahiju, pod nazivom „Ruža bez bodlja“. Ova ilahija je od mnogih izvođača, horova, te kantautora prepoznata kao osvježenje obzirom da je malo drugačija od ostalih ilahija koje su do sada snimljene na našim prostorima.

 

Djevojke iz hora su proteklih nekoliko mjeseci vrijedno radile na snimanju nove ilahije, naravno ne zapostavljajući  nastupe na koje su pozvane. Naziv nove ilahije je „Ihtijar“, što u prevodu znači starac, odabir Boga prije samog sebe.

 

Za produkciju i aranžman, kao i za prethodnu ilahiju, bio je zadužen Uniart Studio – Halid Hajduković. Muziku su radili Selma Droce i Halid Hajduković, dok je autor teksta Tarik Jažić, koji je napisao tekst i za prethodnu ilahiju. U snimanju ilahije su učestvovali: Ena Brdar (backvocal), Larisa Droce (violina), Nejla Komar (violončelo), Meho Radoović (klarinet), Admir Kustura (editing).

 

Spot je sniman na tri lokacije: u dvorištu Sarač Ismailove džamije, u haremu Carevu džamije te na Bjelašnici. Spot je snimljen u produkciji studija Felina Visuals – Benjamin Šehić.

 

Nova llahija i spot su premijerno pušteni u petak, 02. oktobra u Liberty Caffeu pred mnogobrojnom publikom i gostima.

 

„Hvala našim dragim gostima koji su uljepšali našu promociju svojim izvedbama, a to su: Armin Muzaferija, Latif Moćević, Šerif ef. Delić i Salih ef. Meštrovac.

 

Hvala i načelniku Općine Stari Grad, Ibrahimu Hadžibajriću koji je svojim dolaskom uveličao ovaj događaj, te svim našim prijateljima, poznanicima i ljudima koji nas podržavaju i koji su uz nas od samog početka.

 

Posebna zahvalnost vlasniku Liberty Caffea – Aldinu Ćenanu koji nas je podržao i pružio priliku da naša promocija nove ilahije i prvog spota bude premijerno puštena u njegovim prostorijama.“

 

Ekskluziva.ba

 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.