x

Održan 19. Business café u Sarajevu!

U utorak  10. oktobra 2017. u Atrium sali hotela Europa sa početkom u 18,00 sati u organizaciji agencije Global Market Solutions održan je izvanredan 19. Business café. 

Govornici na eventu su bili Senajid Husić vlasnik kompanije Bontex iz Maglaja i Amar Mušeljić vlasnik novoosnovane kompanije AM Iskra iz Kaknja.

 

Gospodin Senajid je sa prisutnim podjelio svoje razloga pokretanje biznisa i povratka iz Švicarske u Bosnu i Hercegovinu.

 

“Saznao sam da 40% tekstilnog tržišta u Švicarskoj opslužuje Njemačka, a da Njemačka uvozi iz Maglaja, Žepča i Tešnja,  pomislio sam zašto ja ne bih presjekao taj put i iz rodnog grada Maglaja uvozio direktno za Švicarsku” kazao je Husić.

 

Gospodin Husić je ispračao i o izazovima sa kojim se susretao sa posebnim osvrtom na ljudske resurse te istakao da Bontex sada ima cc 270 zaposlenika, i da je riječ o hrabrim mladim ljudima na kojem mu i Evropa zavidi.

 

Za kraj je poručio da je naše tržište srce Evrope, zahvaljujući geografskom položaju i da to treba iskoristiti na način upoznavanja potencijala kojeg posjedujemo, međusobnim povezivanjem i efikasnijim djelovanjem prema inostranstvu.

 

Drugi govornik ne eventu  bio je  Amar Mušeljić sa vrlo inspirativnom pričom o osnivanju kompanije AM Iskra koja je nastala prije sedam mjeseci, kao jedina kompanija  koja se bavi proizvodnjom LED sijalica u Bosni i Hercegovini.

 

Motivi za  pokretanja biznisa bili su finansijski problemi sa kojim se morao uhvatiti u koštac.

 

“Od majke sam naučio biti borac i mišljenja sam da bar tri puta treba pokušati nešto napraviti u svojoj domovini prije nego je odlučimo napustiti” kazao je Amar i dodao da inostranstvo treba uzeti u obzir jedino ako ćemo s njim poslovati.

 

Istakao je da u našoj državi ima potencijala, samo što ga mi ne vidimo.

 

LED sijalice kompanije AM Iskra u prodaji jedino se mogao naći u Kaknju, ali postoji I interes za njihov plasman na tržište u Sarajevu i Mostaru.

 

Kao mlad poduzetnik koji je tek na početku uplovaljavanja u poduzetničke vode poručio je “Nikad se ne treba predati,  treba ići naprijed i rizikovati, a kad postignete željeno sjetite se gdje ste počeli”.

 

19. Business café je obilježila velika količina entuzijazma i pozitivne energije te izvanredan networking koji će vjerujemo izroditi mnogo uspjeha.

 

Na kraju eventa organizatori su zahvalili sponzorima na podršci I najavali ekskluzivno izdanje 20.Business cafea u Sarajevu.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.